У Львівському “Охматдиті” прооперували немовля з рідкісною грижею Аміанда

Прооперований малюк

Такого виду пахова грижа рідко зустрічається у дитячій хірургії

У Львові в Центрі дитячої медицини лікарні “Охматдит” успішно прооперували новонароджене немовля із грижею Аміанда. Повідомлення про це 3 вересня з’явилося на сторінці медичного закладу.

До медиків Центру хлопчик поступив із пологового відділення відразу після народження, оскільки у нього діагностували пневмонію. Дитину госпіталізували у відділення реанімації новонароджених у зв’язку з важким станом. Під час огляду лікарі помітили припухлість та почервоніння шкіри в правій паховій ділянці, що вимагало невідкладного оперативного втручання.

Під час операції медики виявили, що зміни, які вони помітили до операції, спричинила пахова грижа, вмістом якої був гангренозний апендикс. Відтак, медики терміново видалили патологічно змінений відросток і провели пластику пахової кили. Лікарі “Охматдиту” наголошують, що пахова грижа, вмістом якої є апендикс, рідко зустрічається у дитячій хірургії. А з ознаками запалення – ще рідше.

Це дуже рідкісна патологія. По всьому світу загалом не дуже багато таких випадків. І вони здебільшого у старших дітей. А тут апендицит у новонародженої дитини. Це дуже рідкісний випадок! Якщо такий діагноз пропустити — наслідки катастрофічні. Це перфорація, перитоніт та інші небезпечні ускладнення із загрозою для життя дитини”, — розповів лікар-уролог Данило Іваськевич.

Зранку при огляді ми помітили, що калитка справа набрякла і вже за пів години дитина була на операційному столі. Це була чудова командна робота усіх фахівців. Постійно наголошуємо, що батьки мають говорити нам усі деталі про своїх діток, адже найменша дрібниця може коштувати життя”, — наголосила неонатолог Мирослава Кушнір.

Грижа Аміанда – це, зазвичай, випадкова інтраопераційна знахідка під час лікування пахових гриж. При входженні апендикса в грижовий мішок його кровопостачання погіршується, часто виникає запалення та розмноження мікроорганізмів, що може призвести до деструкції й руйнування стінки червоподібного паростка.

“Враження від лікарів чудові! Я шокована, що вони так швидко зреагували і вчасно прооперували мою дитинку. Я їм дуже вдячна. Вони справді професіонали своєї справи”, — заявила мама Данилка Наталя.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності