Рибалку з Львівщини оштрафували за вилов однієї червонокнижної марени звичайної

Марена звичайна занечена до Червоної книги

На чоловіка склали протокол попри те, що він випустив рибу назад у воду

У Стрию судили рибалку, який виловив з річки марену звичайну, що занесена до Червоної книги України. Чоловік отримав штраф попри те, що випустив рибу назад у воду. Про це йдеться у постанові Стрийського райсуду, яку оприлюднили у середу, 28 серпня, у Єдиному державному реєстрі.

За матеріалами справи, Михайло С. рибалив з двома вудками на річці Стрий, поблизу села Стриганці на Стрийщині. Чоловік спіймав одну червонокнижну рибину вагою 260 грамів — марену звичайну. Таким чином завдав шкоди державі на 330 грн. Спійману рибу Михайло С. випустив назад у річку, однак рибоохоронці на нього все одно склали протокол. За наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України, марену звичайну заборонено не лише привласнювати, а й ловити.

На судовому засіданні рибалка свою вину визнав повністю. Відтак суддя призначив Михайлові С. штраф — 510 грн. Крім того, порушник має сплатити 606 грн судового збору. Постанову можна оскаржити протягом десяти днів з дня винесення.

Марена звичайна зникає

До слова, марена звичайна належить до родини коропових. Занесена до списку МСОП, Європейського червоного списку та Червоної книги України. Може сягати до 1 м завдовжки та до 10 кг. Тривалість життя риби — до 15 років. Поширена здебільшого на Заході України. Її чисельність невідома, однак з 1980-х років стала рідше траплятися в уловах. “Зникнення типових біотопів у результаті зміни гідрологічного, хімічного, біологічного режимів водойм, забруднення води, надмірний вилов”, — зазначено у Червоній книзі України.

Нагадаємо, нещодавно штраф за вилов такого ж виду рибин дали ще одному мешканцю Львівщини. Раніше також оштрафували чоловіка, який виловив чотириграмового червонокнижного дністровського пічкура.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності