Закриття шкіл на Львівщині: 21 навчальний заклад під загрозою

Оптимізація шкіл на Львівщині: 21 навчальний заклад під загрозою закриття

Через малу кількість учнів громади змушені оптимізувати освітню мережу

На засіданні комісії освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради 26 серпня повідомили, що у Львівській області закриють 21 школу через оптимізацію мережі навчальних закладів. Про це розповіла начальниця управління освіти та інновацій департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олена Урдей.

Основною причиною є зменшення народжуваності у громадах

За її словами, у новому навчальному році закриють 21 школу, а також понизять статус 21 школи з повного (І-ІІІ) до середнього (І-ІІ) рівня, а 12 шкіл і 2 філії перейдуть на найнижчий (І) рівень. Протягом тижня у громадах проходитимуть пленарні засідання місцевих рад, на яких депутати повинні проголосувати за відповідне рішення.

Як пояснив у коментарі LVIV.MEDIA директор департаменту освіти та науки Львівської ОВА Олег Паска, йдеться про закриття шкіл, у яких навчається менше 45 учнів, і їх утримання стає фінансово невигідним для громади. Однак, основною причиною таких змін є зменшення народжуваності у громадах.

“Мова йде про школи, які мають менше 45 учнів — є відповідна постанова міністерства. Крім того, громади дивляться, в яких школах зменшується кількість учнів. Наприклад, якщо у школах є менше 25 учнів, то субвенції на цю школу немає і громада змушена утримувати її зі своїх коштів. Така ж ситуація буде з тими школами, в яких менше 45 учнів, тому громади намагаються оптимізувати структуру. Але головна причина цих процесів — це те, що зменшується народжуваність, тому і скорочується мережа освітніх закладів”, — пояснив Олега Паска.

У Львівській області залишається 1081 школа

Для учнів шкіл, які закриють, повинні організувати доїзд шкільними автобусами до найближчих навчальних закладів у сусідніх населених пунктах. Працевлаштування вчителів відбуватиметься індивідуально залежно від потреб сусідніх шкіл. Будівлі закритих шкіл можуть використовувати для інших освітніх цілей, але це питання залишається на розсуд громади.

Загалом в області залишиться 1081 школа, і з 2 вересня до них підуть 290 тисяч учнів. До слова, з 1 вересня 2025 року уряд вирішив не фінансувати коштом освітньої субвенції зарплату вчителів у школах із кількістю учнів менш ніж 45 осіб, а з 1 вересня 2026 року – менш ніж 60 осіб. Також нагадаємо, у червні у Рава-Руській громаді через малу кількість учнів закрили гімназію.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності