У Львові відкрили музей художника Володимира Патика

У Львові відкрили сучасний музей художника Володимира Патика

У музеї представили 100 картин Володимира Патика, які охоплюють різні періоди його творчості

У п’ятницю, 23 серпня, у Львові відкрили музей відомого українського художника — Володимира Патика. Він розташований у старовинній віллі на вулиці Матейка, 4.

Картини для музею подарувала дружина художника

Музей став новим відділом Історико-краєзнавчого музею Львова. У експозиції представлено 100 картин Володимира Патика, розміщених у чотирьох залах. Їх подарувала дружина художника Романна Патик. За її словами, Володимир Патик завжди прагнув, щоб його творчість залишилася в Україні, країні, де він народився, жив і яку змальовував усе своє життя. "Відкриття музею — це здійснення його мрії та спосіб зберегти пам'ять про митця для майбутніх поколінь. ”, — зазначила пані Романна.

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький зазначив, що мета музею — не просто показати картини, а розповісти історію життя художника, відтворити атмосферу його часу та показати Україну очима Патика.

“Коли я дивився на його картини, мені завжди здавалося, що я перебуваю поза реальністю. Дивлячись на Карпати — я там відпочивав, дивлячись на море — я там гойдався на човні. Мені завжди западало в душу, як малює Володимир Патик. Коли я почув розповіді його дружини про те, у яких умовах він винаходив можливість виразити своє мистецтво, виникла ідея створити не просто музей, а справді живий музей. Експозиція змінна, ми маємо тисячі записаних розмов його дружини про картини, про те, що намальовано, про кохання і ворогів Патика. Мені б хотілося, щоб люди відчули цей зріз сучасності та подивилися якою великою людиною можна бути навіть в час тоталітаризму”, — розповів Максим Козицький.

Музей як естафета поколінь

Організатори прагнули створити сучасний, інтерактивний простір, використовуючи досвід найкращих європейських музеїв. Куратор побудови експозиції музею Павло Гудімов наголосив на тому, що картини Патика легко впізнати серед інших завдяки особливому стилю — незалежно від теми, картини випромінюють особливий оптимізм та гумор. Він також зазначив, що відкриття музею під час війни є сміливим кроком, який підкреслює важливість культури навіть у найскладніші часи.

“Що має винести з цього музею відвідувач? По-перше, він має познайомитися з доробком автора, графікою та живописом. Він має прочитати біографію і зрозуміти чим же цей Патик відрізнявся від інших і що він мав на увазі у своїй творчості. Людина, яка прийде, побачить тут постать художника, який вмів сміятися не тільки над собою, а ще й над оточуючими. Музей — це естафета, коли покоління передають все далі і далі. Нам головне зараз ретранслювати це молодшому поколінню”, — сказав Павло Гудімов.

Експозиція охоплює творчість митця з 1950-х років до сучасності, дозволяючи простежити еволюцію його стилю та тематики. Куратори прагнули створити не просто виставку картин, а живий простір, де можна відчути дух часу, в якому творив Патик.

Музей розташований у віллі Потуліцьких, пам’ятці архітектури, збудованій наприкінці XIX століття у стилі пізнього необароко. Реставрація вілли тривала майже півтора року. До її відновлення долучився Благодійний фонд Козицького, зокрема, профінансував реставрацію вхідної частини музею.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності