Водій помер під час відрядження: оштрафували директора львівської компанії-перевізника

Директор ТОВ "Транспортні системи"

Миколу Гурського оштрафували на тисячу гривень за порушення закону про працю

Франківський райсуд постановив оштрафувати директора ТзОВ “Транспортні системи” за порушення низки вимог закону про працю. Згідно з постановою, яку опублікували 16 серпня у Єдиному державному реєстрі, внаслідок недотримання закону помер працівник фірми. Директора компанії оштрафували на тисячу гривень.

У постанові не вказують ім’я, однак за відкритими даними судової влади України, йдеться про Миколу Гурського.

Водій помер у машині фірми під час відрядження

За матеріалами справи, компанія “Транспортні системи” не змогла надати суду документи, які б підтверджували, що працівникові повідомили про умови праці та про чіткий режим роботи.

“Вказані обставини зумовили нещасний випадок (раптову смерть) працівника підприємства, водія, яка настала під час його відрядження 27.02.2024 о 05 год у селі Бідовіце Кошацького краю Словацької Республіки, в транспортному засобі ТзОВ “Транспортні системи” — йдеться у постанові.

Натомість Микола Гурський наголосив, що про режим роботи, робочий час та час відпочинку водієві повідомили усно. Суд із такими доводами не погодився, зазначивши, що “посилання на встановлення п`ятиденного робочого тижня, з двома вихідними днями … не узгоджується із юридичним фактом моменту настання смерті водія під час його відрядження … в транспортному засобі ТзОВ “Транспортні системи”. Тому суд дійшов висновку про допущення триваючого порушення, яке так і не було усунуто роботодавцем, а припинено лише 27.02.2024, із настанням смерті водія”.

У документі також зазначають, що адміністрація компанії “Транспортні системи” не надала суду документ, який би підтверджував, що працівника повідомили про терміни припинення трудового договору. Директора фірми також звинуватили у:

  • відсутності обліку роботи, яку виконують водії
  • відсутності в табелях обліку тривалості робочого часу водіїв
  • відсутності інформації щодо відпрацьованого часу водієм, який помер
  • не встановленому щотижневому відпочинку тривалістю не менше 24 годин

“При огляді наданих табелів обліку робочого часу встановлено, що водію ОСОБА_2 (водій, який помер — ред.) впродовж січня лютого 2024 року не надано жодного вихідного дня, чим порушено право ОСОБА_2 на відпочинок … серед іншого, окрім обов`язків водія, зокрема зазначено: п.27. здійснювати охорону вантажу та автомобіля під час стоянки на кінцевих і проміжних пунктах. Наведене може свідчити про залучення водія ОСОБА_2 до іншої роботи (зокрема, охоронника) під час відпочинку водія,” — йдеться в постанові.

Директор компанії у суді заперечував свою вину

На засідання суду порушник не прибув, свою вину у скоєному заперечив та просив закрити справу, наголошуючи про закінчення термінів притягнення до адмінвідповідальності щодо кількох порушень. Попри це, суддя Оксана Баран визнала директора ТОВ “Транспортні системи” винним у порушенні вимог законодавства про працю та призначила штраф — 1020 грн. Окрім того Микола Гурський має сплатити 606 грн судового збору. Постанову ще можна оскаржити протягом десяти днів з дня проголошення.

До слова, згідно з даними аналітичної системи YouControl, Микола Гурський є і директором і власником ТОВ “Транспортні системи”, яка зареєстрована у Львові. Крім того, Гурський зареєстрований як підприємець, який займається торгівлею автозапчастин у Сколе. Також він є головою та бенефіціаром громадської організації “Дієвий контроль” у Сколе. Крім того, людина з таким же прізвищем та ініціалами у 2020 році балотувалась на посаду голови Сколівської ОТГ.

Нагадаємо, нещодавно директора львівського інституту проектування оштрафували за невиплату зарплати 72 працівникам. Раніше у Стрию директора місцевого підприємства оштрафували за понаднормову роботу підлеглих.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності