На горі Афон виявили 400-річне українське "Євангеліє Учительне"

На горі Афон виявили старовинне українське "Євангеліє Учительне"

До афонського монастиря його передав львівський єпископ Гедеон Балабан

Український історик та дослідник Сергій Шумило виявив у книгосховищі афонського монастиря старовинне Євангеліє. Книгу зберігали в монастирі понад 400 років. Про знахідку дослідник повідомив на своїй сторінці у Facebbok у вівторок, 13 серпня.

За словами Сергія Шумила, "Євангеліє Учительне" — твір св. Калиста, архієпископа Царгородського, — було першою книгою, надрукованою у Крилоській друкарні на Івано-Франківщині, яку заснував львівський єпископ Гедеон Балабан. Перед друком “Євангеліє” належно виправили, використовуючи рукописи, надіслані із монастиря на горі Афон. Книга побачила світ 1 жовтня 1606 року, і згодом єпископ передав її афонському монастирю, де її зберігають донині.

Гедеон Балабан підтримував тісні зв'язки з Афоном, оскільки замовляв там виправлені списки книг для їх перевидання. Також він часто передавав монастирю примірники книг. Він мав широкі плани просвітницької праці в Україні, зокрема виправлення та передрук церковної літератури. Втілити свої ідеї в життя він так і не зміг через свою раптову смерть у 1607 році.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності