На Львівщині бізнес почав виходити з тіні заради бронювання — Андрій Годик

На Львівщині бізнес почав виходити з тіні після появи можливості бронювання

Транспортні та будівельні компанії різко підвищили офіційні зарплати своїм працівникам

З моменту затвердження постанови уряду про можливість бронювання працівників на Львівщині бізнес почав виходити з тіні. Також почала збільшуватись кількість бізнесів, які хочуть отримати можливість бронювати своїх працівників. Про це в інтервʼю для LVIV.MEDIA розповів перший заступник керівника Львівської ОВА Андрій Годик.

Як можливість бронювання сприяє прозорості бізнесу

Андрій Годик підтвердив, що підприємства на Львівщині почали прозоріше вести бізнес і показувати реальніші доходи, що позитивно відображується на економічних показниках.

Наприклад приватні підприємства з транспортних перевезень. До початку можливості бронювати працівників показники середньої заробітної плати були на рівні 7 — 7,5 тис. грн. Це точно були не реальні цифри. Вони самі нам присилали зарплатні відомості і ми їх бачили. Ну не може водій у Львові отримувати 8 тис. грн зарплати. Це при тому, що комунальні транспортні підприємства декларували заробітні плати на рівні 22 тис. грн” — зазначив Андрій Годик.

Також він розповів, що як тільки у перевізників зʼявилась можливість бронювати працівників, вони в максимально короткий термін доплатили податки в державний бюджет і підвищили офіційні заробітні плати на підприємствах.

Так само може говорити про будівельну галузь. За попередній рік Львівська область увійшла в пʼятірку міст України за кількістю зданих квадратних метрів житла. За вартістю житла Львівщина в трійці (регіонів з найдорожчим житлом — ред.). В той самий час середня заробітна плата в будівельній галузі становила 8 тис. грн. Воно точно не корелюється. Це питання мінімізації податків. Потрібно починати про це говорити публічно” — наголосив перший заступник начальника ЛОВА.

Збільшення кількості підприємств з можливістю бронювання

З січня 2023 по березень 2024 року ЛОВА затвердила статус критично важливих для понад 400 підприємств. Після березня 2024 року кількість заявок почала зростати.

Якщо раніше щотижнево комісія при ЛОВА розглядала 20 — 30 субʼєктів, то до прикладу сьогодні комісія розглянула 77 таких подань. Дійсно, це повʼязано з внесення змін до закону про мобілізацію. Ми неодноразово зверталися до Кабінету міністрів, щоб ще збільшити рівень середньої заробітної плати, при якому можливо забронювати працівника” — розповів Андрій Годик.

Андрій Годик зазначив, що орієнтовно 20% підприємств отримують відмову у наданні статусу для можливості бронювання. Втім комісія, яка розглядає подані заявки, може відправити підприємство на доопрацювання вимог, щоб відповідати усім критеріям.

Нагадаємо, підприємства щоби отримати право бронювати своїх працівників, повинні відповідати принаймні трьом критеріям із переліку

  • підприємство є резидентом "Дія Сіті";
  • мінімальна сума податків, зборів та платежів (окрім митних) сплачених підприємством, перевищує еквівалент 1,5 млн євро;
  • сума надходжень в іноземній валюті, крім кредитів і позик, за звітний податковий рік перевищує 32 млн євро;
  • відсутність заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску;
  • розмір заробітної плати на підприємстві не є нижчим від середньої заробітної плати у регіоні за даними Держстату за IV квартал 2021 року;
  • підприємство включене до Переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави;
  • підприємство підпадає під критерії такого, що має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади. 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності