Львівські лікарі видалили дві пухлини з репродуктивних органів 14-річної школярки

Львівські лікарі успішно видалили 2 пухлини, що розростались в репродуктивних органах 14-річної дівчинки

Пухлина була завдовжки 5 см

У Львові лікарі провели операцію 14-річній дівчинці з видалення двох пухлин, що розростались в її репродуктивних органах. Пацієнтку з новоутворами, які завдавали їй нестерпного болю і могли вдвічі знизити шанси на майбутнє материнство. Про це повідомила пресслужба Першого ТМО Львова 5 серпня.

На початку весни в Ані Назаренко з Франківщини різко заболіло внизу живота — з правого боку. Мама подумала, що у дочки схопив апендицит, тому одразу звернулася за медичною допомогою. Медики виявили, що всередині правого яєчника дитини утворилася чимала кіста.

У 90% випадків побороти таку пухлину можна завдяки медичним препаратам. Однак Ані таке лікування не допомогло. Біль посилювався, а пухлина розросталася і стала майже вдвічі більшою за яєчник. Її довжина була 5 см, при цьому розмір самої статевої залози — лише 3 см. До того ж медики побачили ще одну кісту, біля маткових труб. Івано-франківські лікарі скерували дівчину на Львів — до хірургів лікарні Святого Миколая. Оперували дівчинку у найменш травматичний спосіб, лапароскопічно, через 3 проколи по 0,5 см. Через надто стрімкий ріст кіст медики запідозрили, що ці новоутворення можуть бути злоякісними. Біопсію робили просто під час втручання.

«Від характеру пухлин залежав подальший хід цієї операції. Якщо кісти злоякісні, то разом з ними нам довелося б видалити і яєчник, і маткові труби. Ми відділили кісти від навколишніх тканин, взяли зразки й виконали експрес-біопсію. Вже через 40 хвилин знали: що ці утворення доброякісні», — розповідає про хід втручання Олександр Калінчук, хірург, медичний директор Лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Спершу хірурги видалили пухлину біля маткової труби, а потім кісту всередині яєчника. Лікарі розрізали залозу, видалили звідти пухлину, після чого за допомогою апарату Патона, з’єднали між собою тканини без крововтрати, пошкоджень та швів.

Операція тривала 1,5 години й минула успішно. Нині Аня вже повернулася додому — на Франківщину. Львівським та івано-франківським лікарям спільними зусиллями вдалося повністю зберегти репродуктивну функцію пацієнтки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності