Україна відзначає Міжнародний день пам’яті жертв нацистського геноциду ромів

Україна відзначає Міжнародний день пам’яті жертв нацистського геноциду ромів

У ніч з 2 на 3 серпня 80 років тому нацисти закатували у концтаборі майже три тис. ромських в’язнів

У п’ятницю, 2 серпня, світ відзначає Міжнародний день пам'яті жертв геноциду ромів. Протягом Другої світової війни нацисти у концтаборах, таборах примусової праці та під час каральних операцій вбили близько 500 тис. ромів. Зокрема близько 24 тис. з них загинули на території сучасної України.

Дату для пам’ятного дня обрали не випадково — у ніч з 2 на 3 серпня 1944 року нацисти закатували у газових камерах майже тис. ромських в'язнів у концтаборі Аушвіц-Біркенау. Загалом в таборі загинули понад 20 тис. людей, а за весь час геноциду, за оцінками сучасних істориків, від репресій постраждали від 600 тис. до 1,5 млн ромів.

“Ромська національна спільнота є невід’ємною частиною українського народу, а її трагічні сторінки історії є складовою нашої спільної національної пам’яті. Представники ромської національної спільноти, які мешкають на Львівщині, є в лавах Збройних Сил України і стоять на обороні наших кордонів від новітнього тоталітарного режиму, який також вбиває за національною ознакою. Львівська ОВА сьогодні намагається реалізовувати заходи, які спрямовані на самоідентифікацію, реалізацію прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної спільноти”, — написав начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Ще до Другої світової війни мешканці європейських країн мали упередження щодо ромської спільноти. Після приходу до влади нацисти скористалися цими упередженнями, щоб посилити негативне ставлення суспільства до ромів та обгрунтувати їхнє знищення. Ромів позбавили доступу до освіти, значно обмежили можливості для роботи, ізолювали від культурного життя суспільства — все для того, щоб негативні стереотипи виставити за беззаперечні факти. Членів ромської спільноти насильно переселяли, забирали їх до трудових таборів, де вони помирали від виснаження й голоду, та вбивали.

В Україні ж більшість ромів в роки нацистської окупації помирали від куль. Їх переслідували незалежно від їхньої соціалізації та способу життя. Збираючи ромів для розстрілу, нацисти деколи маскували свої справжні наміри заявами про переселення. Наприклад, у 1942 році ромам Чернігівщини повідомили, що їх переселятимуть до Сербії, а натомість — розстріляли. Загалом наразі відомо про 140 випадків масових вбивств ромів в окупованій нацистами частині України.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності