З 5 серпня на Львівщині заборонять ловити раків на період линьки

З 5 серпня ловити раків на Львівщині буде заборонено

Раків не можна буде ловити до 20 вересня

На Львівщині з 5 серпня розпочне діяти заборона на вилов раків, аби зберегти їхню популяцію під час другої линьки, коли вони найбільш вразливі. Впродовж двох місяців рибоохоронці контролюватимуть місцеві водойми, про це йдеться у наказі управління держагентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Львівській області.

Згідно з документом, заборона на вилов раків триватиме до 20 вересня. Оскільки в цей час у цих тварин триває період другого линяння, місцеві водойми будуть посилено контролювати. Як зазначили у Держрибагентстві, за вилов раків у цей період передбачене покарання у вигляді штрафу чи кримінальної відповідальності. До того ж порушнику доведеться відшкодувати збитки в розмірі 3332 грн за кожного виловленого рака.

“Сучасна несприятлива екологічна ситуація та браконьєрський вилов призвели до зменшення природних запасів раків. Тому звертаємося до рибалок з проханням не забувати про відповідальне ставлення до цих річкових мешканців та дотримуватися встановлених обмежень,” — зазначили у Держрибагентстві.

Раки скидають хітиновий панцир, щоб мати змогу рости

До слова, раки линяють через те, що їхній міцний панцир не дає їм повноцінно рости, тож його скидання є необхідним для розвитку особин. Період формування та зміцнення нового панцира може тривати від одного до півтора місяця. Відтак саме в цей час і діє заборона на вилов раків.

Під час линяння членистоногі скидають не лише панцир, а й хітинову оболонку очей та зябер. Линяють раки не у норах, а на відкритому просторі, тому в цей період вони менш всього захищені.

Нагадаємо, з 9 липня і до 5 серпня можна було ловити до 30 раків на день. Крім того, членистоногих дозволяли ловити лише до заходу сонця і розміром від 9 до 11 см. Наприкінці червня, на річці Західний Буг у Червоноградському районні спіймали браконьєра, який спіймав 29 раків. Порушник заплатив 96 тис. грн штрафу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності