Два музеї Львова отримають понад 4 мільйони гривень від УКФ

Два музеї Львівщини отримають понад 4 мільйони гривень на культурні проєкти

Чотири проєкти музеїв обласного підпорядкування стали переможцями Українського Культурного Фонду. Вони отримають понад 4 мільйони гривень

Український Культурний Фонд завершив прийом заявок на фінансування проєктів у сфері культури на рівні регіонів. Мета - сформувати безперешкодне середовище для маломобільних груп, людей з інвалідністю у культурній та соціальній. Про це 30 липня повідомили у Львівській обласній військовій адміністрації. Загальний бюджет програми на 2024 рік – 27 млн грн. Проєкти музеїв Львівщини отримають 4 мільйони 602 тисячі гривень.

Переможці конкурсу — музеї Франка та історії релігії

Одним з переможців грантової програми “Культура. Регіони”є Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка. Він переміг з двома проєктами:

  • “Весь Франко: читай, слухай, дивись”
  • “Yuşan-Зілля”.

Загалом було 132 заявки від усіх областей.

““Весь Франко: читай, слухай, дивись” має на меті створити, удоступнити онлайн та інтегрувати в музейну експозицію комплексний цифровий культурно-освітній продукт, який представляє оцифровану книжкову спадщину Івана Франка в текстовому, аудіяльному та відеоформаті задля її збереження, популяризації та розширення цільової аудиторії”, — йдеться у повідомленні.

Музично-поетичне мультимедійне дійство “Yuşan-Зілля” спрямоване на збереження, осмислення й популяризацію культурної спадщини Криму, йдеться про музичну, фольклорну й літературну, та розвивати українсько-кримськотатарський міжкультурний діалог. 

Також грантову підтримку отримав Львівський музей історії релігії з проєктами:

  • “Створення та популяризація цифрового архіву фондових колекцій Львівського музею історії релігії”
  • “N HOC SIGNO VINCES / СИМ ЗНАКОМ ПЕРЕМОЖЕШ”.  

“Перший проєкт уможливлює вільний доступ усім без обмеження зацікавленим в ознайомленні та дослідженні культурної спадщини, задля міждисциплінарних потреб та для популяризації цінностей. Створюється музейний портал для оприлюднення цифрового архіву фондових колекцій Львівського музею історії релігії, що зберігатиме 1200 цифрових копій предметів живопису, стародруків, скульптури та 22 3D моделі цих предметів”, — повідомили у Львівській обласній військовій адміністрації.

А проєкт “IN HOC SIGNO VINCES / СИМ ЗНАКОМ ПЕРЕМОЖЕШ” скерований на посилення культурної привабливості Жовкви та околиць через промоцію культурної спадщини з використанням сучасних мистецьких практик.

Його завданням є організація мистецької резиденції для дослідження Жовківської іконописної традиції та створення сучасних ікон, залучення дітей та молоді до вивчення основ іконопису. Учасниками артрезиденції стануть 14 митців, котрі творять сучасну ікону, опираючись на давню українську традицію.

В Літній школі іконопису викладачі Іконописної школи “Радруж” Українського католицького університету проведуть навчальні заняття з іконопису для дітей 10-16 років. За підсумками резиденції видадуть каталог, створять промоційний фільм, організують виставки. Ікони, створені в межах проєкту, перейдуть до колекції Львівського музею історії релігії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності