Бойківська писанка: чим особлива і чому потрапила до списку культурної спадщини України

Бойківські писанки

Нині у цьому стилі працює всього понад два десятки писанкарок

Традицію створення бойківської писанки внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Про це 29 липня повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України.

Ця великодня традиція збереглася в місцях компактного проживання бойків (етнографічної групи українців), зокрема в містах Турка, Самбір і Старий Самбір, а також в окремих селах Самбірського району Львівщини та деяких селах Закарпатської області, де компактно мешкають бойки.

Про особливості бойківської писанки LVIV.MEDIA розповіла ініціаторка її внесення до переліку української культурної спадщини, відома писанкарка, голова Турківської організації «Союзу українок» Олександра Цуняк. За її словами, відмінність бойківської писанки полягає у техніці нанесення малюнку. У традиційному варіанті узор на поверхні яйця наносять суцільною лінією, ніби пензликом. Віск на поверхню витікає мов би через лійку. Натомість бойки пишуть писанку з допомогою загостреної булавки, шпильки, цвяшка, але не лінією, а краплями, чекаючи поки віск стече з вістря інструмента. Тому бойківський узор лягає на поверхню писанки не рівною лінією, як в інших техніках писання писанок, а нерівною смугою, це радше набір витягнутих воскових крапель.

За словами Олександри Цуняк, нині чимало людей звикли до наклейок та іншого штучного оздоблення великодніх яєць, і не хочуть створювати писанки так. як це робили їхні предки. Тому бойківських писанкарів з кожним роком стає все менше і менше. «Якщо не вжити заходів, то наш спосіб бойківський орнамент поступово зникне. Загалом людей, які пишуть такі писанки, у селах є дуже мало. Ми нарахували всього 22 майстрині, які дотримуються давніх традицій і досі пишуть писанки в бойківському стилі. Це дуже мало», — зазначила Олександра Цуняк.

Тому бойківські писанкарі сподіваються, що внесення їхнього способу оздоблення писанки до переліку культурної спадщини України допоможе в його популяризації, зробить бойківський стиль писанкарства більш знаним та залучить до числа писанкарів нових людей.

До слова, у неділю, 4 серпня, у Самборі пройде фестиваль бойківської культури «Бойко-FEST», де, серед іншого, відбудеться майстер-клас Олександри Цуняк зі створення  бойківських писанок.  

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності