Справа Богдани Москви: у зятя мера Золочева виявили понад 75 тис. доларів

Справа Богдани Москви: у зятя мера Золочева виявили понад 75 тис. доларів

Микола Холявка також є депутатом Золочівської міської ради та завідувачем відділення Золочівської лікарні

Під час обшуків вдома у завідувача лікувально-діагностичного відділення Золочівської центральної районної лікарні правоохоронці виявили готівку на суму понад 75 тис. доларів. Обшуки відбувались у межах розслідування кримінальної справи щодо Богдани Москви, яку підозрюють в отриманні хабарів від ухилянтів. Про це LVIV.MEDIA стало відомо з ухвали слідчого судді, оприлюдненої в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

За даними джерел LVIV.MEDIA у правоохоронних органах, йдеться про Миколу Холявку, який також є депутатом Золочівської міської ради та одружений із донькою міського голови Золочева Ігоря Гриньківа. Слідчі встановили, що депутат може бути причетний до схеми Богдани Москви й 16 липня провели у нього вдома обшук. Під час обшуку правоохоронці виявили та вилучили готівку, на суму 75 700 доларів США. Слідча звернулась до Івано-Франківського міського суду з клопотанням накласти на вилучені гроші арешт, проте суддя у клопотанні відмовив, посилаючись на відсутність доказів того, що знайдені гроші “були предметом вчинення конкретного кримінального правопорушення”.

Також суд дійшов висновку, що гроші належать не Миколі Холявці, а іншій особі. “Стороною власника майна надано слідчому судді ряд документів щодо доходів сім’ї, які свідчать про те, що протягом відповідного періоду часу членами його сім`ї отримувався стабільний дохід”, — йдеться в ухвалі суду. Також в тексті ухвали йдеться про те, що Микола Холявка наразі не є підозрюваним у справі Богдани Москви.

Незадекларовані заощадження та зв’язки з Москвою

У розмові із журналістом LVIV.MEDIA Микола Холявка пояснив, що знайдені під час обшуку гроші належать його дружині. “Це гроші безпосередньо від підприємницької діяльності дружини, від матері, від продажу будинку. Всі ці документи ми подали до суду”, — сказав Микола Холявка.

При цьому у декларації за 2023 рік Микола Холявка вказав прибуток із зарплати (405 тис. грн) та від підприємницької діяльності (1 млн 110 тис. грн). Жодних грошових активів, ані своїх, ані дружини депутат не декларував. У розмові із LVIV.MEDIA він не зміг відповісти, чому так сталося. “Я не знаю, як це пояснити“, — сказав Микола Холявка.

Депутат також підтвердив, що знайомий із Богданою Москвою “дуже давно, ще з виборів”, але свою причетність до злочинів, у яких підозрюють адвокатку, він заперечив. “Про це я нічого не можу сказати, бо я до того не причетний”, — заявив він.

Микола Холявка та Ігор Гриньків

До слова, Микола Холявка став депутатом Золочівської міської ради у 2020 році та є членом партії “Удар”. Окрім депутатських обов’язків та роботи лікарем, чоловік також має власне підприємство. Його дружина Марія Гриньків є дочкою чинного голови Золочівської міської ради Ігоря Гриньківа.

Ігор Гриньків вперше став мером Золочева у 2010 році, після чого його як самовисуванця переобирали на наступних виборах у 2015 та 2020 роках. До цього, у 2007 та 2012 роках він балотувався до Верховної від “Партії регіонів”.

Деталі справи Богдани Москви

Нагадаємо, Богдану Москву арештували 5 липня через підозру в організації схеми ухилення від мобілізації. Адвокатка за хабар пообіцяла повпливати на медиків і працівників ТЦК, щоб допомогти чотирьом чоловікам уникнути мобілізації.

Після арешту підозрювану взяли під варту та призначили їй 1 млн 816 тис. 800 грн застави. Вже на наступний день після рішення жінка заставу внесла та вийшла з СІЗО.

Також суд арештував мобільний телефон та валюту на майже 1,5 млн грн, які Богдана Москва мала при собі під час затримання, а також автомобіль Toyota Land Cruiser, земельну ділянку та квартиру, які належать підозрюваній.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності