Суд арештував гроші, автомобіль та нерухомість скандальної адвокатки Богдани Москви

Портрет Богдани Москви

Захист підозрюваної в хабарництві стверджував, що валюта на майже 1,5 млн грн належить її дочці

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області наклав арешт на майно адвокатки Богдани Москви, яку раніше затримали за підозрою у хабарництві. Суд арештував мобільний телефон та валюту на майже 1,5 млн грн, які жінка мала при собі під час затримання. Також арешт наклали на автомобіль Toyota Land Cruiser, земельну ділянку і квартиру. Про це йдеться в ухвалах, оприлюднених у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Гроші належать доньці — позиція захисту

Як йдеться в матеріалах справи, під час затримання правоохоронці вилучили у Богдани Москви телефон iPhone Pro Max 15, а також готівку:

  • 9,1 тис. євро,
  • 24,9 тис. доларів США,
  • 6,8 тис. грн,
  • 650 турецьких лір,
  • 100 канадських доларів.

Загалом сума конфіскованої валюти склала близько 1,43 млн грн. Представник підозрюваної заперечив проти арешту вилучених доларів та євро, мовляв, вони належать донці Богдани Москви — Роксолані. “Кошти знаходились в підозрюваної, оскільки мати вирішувала певні питання що стосуються ремонту в будинку дочки та повинна була внести їх як оплату за меблі та стільницю, оскільки донька перебуває на сьомому місяці вагітності. Окрім того… підозрювана планувала виїжджати за межі України для відпочинку і купівлі дитячої продукції та дочка надала їй свої особисті кошти для цього”, — цитує позицію захисту суд.

На підтвердження того, що це саме її гроші, Роксолана Москва надала свою декларацію за 2023 рік. Там йдеться, що з-поміж іншого вона володіє 25,5 тис. доларів, а також 7,2 тис. євро. При цьому власних доходів за 2023 ріку Роксолана Москва не задекларувала.

Журналісти LVIV.MEDIA звернулись по коментар з приводу арештованої готівки до Роксолани Москви, проте вона кинула слухавку, коли почула, що до неї телефонують журналісти. На подальші дзвінки жінка вже не відповідала.

До слова, під час обрання запобіжного заходу захисники Богдани Москви просили суд зменшити суму застави, посилаючись на довідку про її доходи. Згідно з нею, річний дохід адвокатки становить 45 000 грн на рік, або ж 3750 грн на місяць, тож у неї нібито не було грошей, щоб заплатити понад 1,8 млн грн застави. Втім вже на наступний день після того, як суд встановив розмір застави, Богдана Москва сплатила її й вийшла з СІЗО.

Телефон з адвокатською таємницею

Щодо iPhone Pro Max 15, захисник підозрюваної заявляв, що його не можна використати як речовий доказ оскільки його вилучили із порушенням встановленого законом порядку, а також тому, що він може містити адвокатську таємницю.

Натомість слідча пояснила потребу в арешті телефону тим, що під час затримання в автомобілі Богдани Москви правоохоронці виявили документи ще кількох ухилянтів. Через це у слідства є підстави вважати, що 25,5 тис. доларів та 7,2 тис. євро можуть належати саме підозрюваній, і що вона могла отримати їх злочинним шляхом. Також суд вирішив, що адвокатська таємниця не може завадити арешту мобільного телефона, оскільки він безсумнівно є речовим доказом та може містити дані про злочини зловмисниці. Таким чином на валюту та iPhone Pro Max 15 наклали арешт.

Суд арештував автомобіль і нерухомість Богдани Москви

Окрім готівки та телефона, під час затримання працівники поліції вилучили також автомобіль Toyota Land Cruiser 200, який належить Богдані Москві. Захисник підозрюваної заперечив проти арешту авто, мовляв, воно зараз потрібне її родичам. За словами адвоката, чоловік затриманої має проблеми зі здоров’ям, її мати живе окремо та потребує догляду, а донька Роксолана перебуває на сьомому місяці вагітності.

Натомість слідча просила суд задовольнити клопотання та арештувати авто, оскільки щоб запобігти знищенню його та доказів. Також вона наголосила, що невідомо, що це єдиний транспорт родини підозрюваної. Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області погодився з аргументами слідчої та наклав арешт на авто Богдани Москви.

Третьою ухвалою суд арештував нерухоме майно, яке належить адвокатці, оскільки санкція статті, за якою її підозрюють, передбачає конфіскацію майна. За даними слідства, Богдані Москві належить земельна ділянка площею 0,0583 га та квартира площею 33,5 кв. м з коморою в підвалі. Ні Богдана Москва, ні її захисник не були присутні на судовому засіданні та не заперечили проти арешту нерухомості. На квартиру з коморою та земельну ділянку підозрюваної наклали арешт із забороною відчуження та розпорядження цим майном. За інформацією LVIV.MEDIA, земельна ділянка Богдани Москви розташована у Сокільниках, а квартира — у центрі Львова.

Додамо, що за даними платформи Опендатабот, Богдана Москва є власницею та директоркою ТОВ “Експансія-Захід” — компанії, яка займається будівництвом, здачею в оренду та продажем житлових і нежитлових приміщень. Крім того, вона є фізичною особою-підприємцем зі спеціалізацією “розведення свиней”.

Нагадаємо, Богдану Москву арештували 5 липня через підозру в організації схеми ухилення від мобілізації. Адвокатка за хабар пообіцяла повпливати на медиків і працівників ТЦК, щоб допомогти чотирьом чоловікам уникнути мобілізації.

Суд призначив зловмисниці запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави — 1 млн 816 тис. 800 грн. Хоч захисник Богдани Москви й вимагав зменшити суму застави через відсутність у підозрюваної можливості її сплатити, вже на наступний день після рішення жінка внесла заставу та вийшла з-під варти.

Варто зазначити, що Богдана Москва є родичкою колишньої дружини ексначальника ДБР Романа Труби, а її дочка Роксолана влаштувалася на роботу в Державне бюро розслідувань саме тоді, коли Труба його очолював — у 2016 році. У 2021 році, все ще працюючи в бюро, Роксолана Москва придбала новий Audi Q8, ціна якого в салоні — понад 2,3 млн грн (близько 85 тис. доларів за тодішнім курсом).

Вперше у масштабний публічний скандал Богдана Москва із сім’єю потрапила у 2023 році, після розкішного весілля її доньки Роксолани та експрокурора Ростислава Ільницького 7-8 жовтня. Святкування проходили в п’ятизірковому комплексі Emily Resort, що поблизу Львова. Список гостей налічував 300 людей, а торт, за оцінками кондитерів, вартував близько 100 тис. грн.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності