У Червонограді створили патріотичні мурали на стінах військового ліцею

Червоноградський військовий ліцею Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Про Червоноград хочуть змінити думку, як про промислове, шахтарське місто та позиціювати його, як артстолицю України. Тому у місті створюють туристичні маршрути муралами

На стінах Червоноградського військового ліцею Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного зобразили два патріотичні мурали. Управління туризму та курортів спільно із туристичним середовищем розробили концепцію та започатковують проєкт “СтрітАртЧервоноград: мистецтво, що трансформує місто”. Про це 12 липня повідомили у Львівській обласній військовій адміністрації.

Мурали стають певними магнітами в містах та значно збільшують туристичну привабливість території та стимулюють соціально - економічний розвиток місцевості. Також привертають увагу туроператорів та екскурсоводів, які формують це у туристичний продукт для кінцевих споживачів – жителів громади та гостей”,-  зазначив він керівник управління туризму та курортів Львівської ОВА Тарас Лозинський

В управлінні туризму ОВА мають намір змінити думку про Червоноград, як про промислове, шахтарське місто та позиціювати його, як артстолицю України. Тож тепер створюватимуть туристичні маршрути муралами.

“Ми вже розробили тематику перших трьох маршрутів. Перший стосується міжнародних партнерів та країн, які допомагають нашій країні протистояти ворогу, інший – про найбільш пам’ятні події, які супроводжували наших бійців та народ на шляху до збереження нашої країни та незалежності. Окрім цього, цей край багатий на майстрів, чиї ремесла створюють мистецьке обличчя нашого регіону, зберігаючи та популяризуючи культурну спадщину: гончарство, писанкарство, різьбярство – це ще одна ідея для маршруту”,-  розповів Тарас Лозинський.

Перші два мурали

Перші два мурали зобразили на стінах Червоноградського військового ліцею Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

“Мурали під назвою “Вони вистояли, щоб ми перемогли” ілюструють видатних українських постатей, які боролись за свою ідентичність в різні епохи та показують, що сьогодні наше завдання – це продовження боротьби задля незалежності та суверенітету, а також молоде покоління хлопців, які обрали свій життєвий шлях стати професійними військовими на захист своєї Батьківщини”, — йдеться у повідомленні.

За ескіз муралів голосували самі ліцеїсти.

“Концепція полягала в тому, щоб коли ліцеїсти перебувають на шикуваннях, вони опинялись, так би мовити, серед епох. Перша - епоха, де зображені провідники, військові діячі, знакові для нас: Коновалець, Сагайдачний, Лев Данилович. Друга - наші військовослужбовці академії – Віталій Габіцький, який проходить службу в одній з військових бригад, нагороджений державними нагородами та Єлизавета Козак – дівчина, яка навчається на 3 курсі, її батьки проходять службу і виконують бойові завдання. Ці зображення мають надихати молодих ліцеїстів ставати офіцерами та кращими курсантами, рівнятись на відомих попередників та кращих зі сучасників”, - зазначив заступник начальника Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного з морально-психологічного забезпечення Дмитро Бучко.  

Як розповіла художниця Наталя Пальчинська, робота над муралами тривала упродовж трьох місяців.  Для їх створення запросили художників з організації Sacred Universe. Партнером у реалізації перших муралів стала Благодійна організація “Благодійний Фонд Козицького”

“Ми мали дві мотивації: підтримати проєкт з патріотичного виховання, а також надати певний поштовх розвитку для громади Червонограду і загалом для області та країни. Загальна вартість робіт – 200 тис. грн. При фінансуванні цього проєкту нам на зустріч пішли підприємці”, - зазначила артдиректорка “БФ Козицького” Христина Береговська. 

Нагадаємо, у Львові на Сихові відкрили мурал на честь захисника Олега “Крилова” Христенка.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності