На Львівщині 137 вулиць ще не позбулися радянських назв

перейменування вулиці

Нові назви для вулиць визначить начальник Львівської ОВА

137 вулиць на Львівщині, які підлягають перейменуванню у рамках закону про декомунізацію, ще не змінили назву. Про це 11 липня повідомили у Львівській обласній військовій адміністрації. Там відбулось засідання обласної робочої групи з питань декомунізації. На засіданні йшлося зокрема про заміну таких топонімів як “Мир” та “Перемога” та їх значення для радянської пропаганди.

“Торік Львівщина першою в Україні звільнилась від радянських маркерів. Упродовж 2023 року в області знесли 312 об’єктів. Нашим обов’язком було зробити те, чого не зробили українці понад 30 років тому, коли відновили незалежність. Сьогодні наш ворог – той самий. Також маємо завершити процес перейменування вулиць. Адже з одного боку засуджуємо нелюдські режими, а з другого – уславлюємо його символи чи імена його провідних діячів у назвах населених пунктів, вулиць, парків. Символи тоталітарних режимів, елементи їх пропаганди мають бути усунені з громадського простору”, — наголосив перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик.

Андрій Годик нагадав, що відповідно до закону до 27 квітня цього року громади мали час, щоб прийняти рішення про перейменування вулиць чи інших об’єктів топонімії населених пунктів. Відтак, з того часу таке перейменування може бути здійснене розпорядженням голови Львівської обласної державної адміністрації.

Продовжити термін декомунізації на 3-6 місяців

“Громади зволікали з декомунізацією у всіх областях. Тому чимало роботи лягає на обласні органи влади. Від Львівської обласної ради, разом з активістами, готуємо звернення до ВРУ — просимо пролонгувати термін ще бодай на 3 місяці або пів року”, — зазначив в.о. голови Львівської обласної ради Юрій  Холод.

Вулиці Львівщини носитимуть імена нових Героїв

Робоча група за участі представників громадськості, істориків, військових погодила перейменування більшості об’єктів. “Значну частку з них назвуть іменами новітніх Героїв, видатних діячів, які народились та жили на території населених пунктів та внесли важливий внесок у формування української державності та захисту незалежності України”, — йдеться у повідомленні.

Найближчим часом вже узагальнені пропозиції винесуть на ще одне засідання під час якого планують затвердити їх розпорядженням начальника Львівської ОВА.  

Нагадаємо, у Львові перейменують 8 вулиць і одну площу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності