У ЛОВА пояснили чому під час відключень світла у частині Львівщини не чути сирени

Не чути повітряну тривогу на Львівщині: в чому причина

Територіальні громади Львівщини не придбали електронні сирени, тож без живлення могли не спрацювати електромеханічні

У Львівській області напередодні, 4 липня, сигнал повітряної тривоги не було чути у частині населених пунктів. Через дефіцит потужності електромеханічні сирени спрацювали не всюди, тож у Львівській ОВА закликали голів громад забезпечити електронні сирени для безперешкодного функціонування.

Електронні сирени працюють безперебійно

Щоб повітряну тривогу було чути незалежно від відключень, громадам варто придбати електронні сирени. На відміну від електромеханічних, ці сирени мають резервне живлення, що дозволяє їм працювати навіть при відключенні електроенергії.

Забезпечувати кожну сирену генератором надто затратно – через вартість генераторів та необхідність додаткового встановлення автоматів запровадження резерву. Усіх цих викликів можна уникнути, якщо використовувати електронні сирени, які мають резервне електроживлення. Наполегливо рекомендуємо тим громадам області, які цього ще не зробили, придбати для безпеки людей саме такі сирени,” — зазначили у Львівській ОДА. Для підтримки громад у цьому питанні, Львівська ОДА з 2021 року дофінансовує закупівлю електронних сирен з обласного бюджету в рамках програми “Безпечна Львівщина”.

До слова, впродовж 2022-2023 років в області встановили 143 електронні сирени, а з початку 2024 року додатково обладнали 21 блок оповіщення. Найбільше таких сирен встановлено у Яворівському, Стрийському та Львівському районах.

Для отримання фінансування на придбання сирен, керівники громад мають надіслати офіційного листа на ім'я голови ОВА з обґрунтуванням потреби та готовністю виділити кошти з місцевого бюджету. Департамент з питань цивільного захисту Львівської ОВА надасть необхідну допомогу у цьому процесі. “Прошу людей у громадах нашої області включитися у процес і пересвідчитися, чи усвідомлюють голови ваших громад, що вирішити проблему оповіщення — критично важливо,” — закликав Максим Козицький.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності