Суд виправдав колишнього Турківського міського голову в службовій недбалості

Суд виправдав колишнього Турківського міського голову в службові недбалості

Геннадія Когута звинувачували в закупівлі сміттєвоза по завищеній ціні

Самбірський міськрайонний суд Львівської області судив колишнього міського голову Турки Геннадія Когута. Він обіймав посаду голови у 2015-2020 роках. Його звинувачували у службовій недбалості. Про це йдеться у вироку, який оприлюднили 20 червня в Єдиному державному реєстрі.

Закупівля сміттєвоза: Камаз замість MAN

За версією слідства, міський голова Турки допустив службову недбалість під час закупівлі сміттєвоза. 7 листопада 2016 року Турківська міська рада оголосила тендер на закупівлю сміттєвоза з заднім завантаженням за очікуваною вартістю 1 200 000 гривень.

В конкурсі взяли участь три учасники: ПП "Територіябуд", ПП "Дрогобичбуд" та фізична особа-підприємець, імені якої суд не розриває. За результатами електронного аукціону, що відбувся 28 листопада, переможцем було визначено ФОП, який запропонував поставити сміттєвоз марки "MAN" 2001 року випуску за 1 176 000 гривень.

6 грудня 2016 року Геннадій Когут створив комісію для огляду запропонованого автомобіля. До складу комісії увійшли його заступник, завідувач господарством та водій міської ради. Однак, комісія фактично не провела огляду автомобіля і склала акт огляду, зміст якого не відповідав дійсності.

Згідно з актом огляду, переможець аукціону нібито надав для огляду сміттєвоз "MAN", який мав технічні недоліки. Крім того, в акті зазначено, що на огляд також було надано сміттєвоз "Камаз-43106" 2007 року, який нібито відповідав технічним вимогам. Проте слідство вважало, що обидва автомобілі на момент складання акту не перебували у власності підприємці і для огляду не надавалися. Міський голова Турки підписав договір про закупівлю автомобіля "Камаз-43106" за завищеною ціною. 16 грудня Турківська міська рада отримала цей автомобіль.

Перевіривши письмові докази, надані прокуратурою та опитавши свідків, суд дійшов висновку, що обвинувачення не підтвердило настання тяжких наслідків від неналежного виконання міським головою своїх службових обов`язків. Окрім того, експертизи не змогли підтвердити, що вартість придбаного на аукціоні сміттєвоза перевищує його ринкову вартість.

“Виходячи із показань свідків, наданих обвинуваченням доказів та згідно з висновками судових експертиз, встановлений розмір нібито завданих збитків є, всього лиш, припущення сторони обвинувачення. А, згідно з Конституцією України Обвинувачення не може гуртуватися на припущеннях” — йдеться у вироку.

Відтак суддя визнала Геннадія Когута невинуватим у пред`явленому обвинуваченню. Окрім того, суд зобовʼязав скасувати арешт на сміттєвоз, який наклали у 2017 році, а також на автомобіль і 1/3 частки власності на квартиру обвинуваченого.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності