Виховательку дитсадка на Львівщині судили за виправдовування російської агресії

Ноутбук

Вихователька поширювала у соцмережі “ВКонтакті” публікації, які заперечували збройну агресію Росії проти України

Франківський районний суд Львова засудив виховательку дитячого садка із Золочева Ірину К. до 5 років умовного терміну ув'язнення за прославляння у мережі “ВКонтакті” збройної агресії росіян. А також їй заборонили три роки займатися педагогічною діяльністю. Про це стало відомо із вироку суду, опублікованого на початку червня у Реєстрі судових справ.

На суді з’ясувалося, що вихователька дитсадка у Золочеві впродовж 9 місяців поширювала у соцмережі “ВКонтакті” публікації, в яких виправдовували збройну агресію Російської Федерації проти України та прославляли росіян. У поширених нею публікаціях також звучало співчуття та сум за загиблими російськими воїнами, а збройна агресія РФ проти України визначалася як “праведна, справедлива та законна”.

Такі публікації вихователька поширювала на своїй сторінці у соцмережі з липня 2022 року до березня 2023 року.

Свідчення жінки на суді

На суді жінка визнала свою провину повністю та сказала, що стала “жертвою пропаганди”. Вона розповіла, що зареєструвалася в мережі “ВКонтакте” у 2013 році, щоб мати доступ до матеріалів про розвиток дітей з аутизмом, адже виховувала дитину своєї знайомої — хлопчика з аутизмом. А також проблеми зі здоров`ям є й у її внука.

У цій мережі вона читала російський ресурс, на якому розміщені практичні поради із виховання дітей з аутизмом. А українських ресурсів із сучасними методичними матеріалами про виховання дітей, як стверджувала жінка, дуже мало. Саме це змушувало її шукати новітні практики, в тому числі й через мережу “ВКонтакте”,

Вихователька визнала, що під час пошуку у стрічці новин їй підтягувало різноманітні матеріали, які стосуються війни, і вона дійсно натискала значок з функцією “поширити” для того, щоб зберегти їх та згодом ознайомитися з ними. Проте не думала, що поширює їх для великого кола читачів, адже в цій мережі має серед друзів лише один контакт і, крім нього, більше ніхто її не читає.

Жінка запевняла, що сама насправді не поділяє поглядів публікацій. Навіть більше, “вона та її родина і друзі всіляко підтримують військових і постраждалих осіб. Зокрема, вона, попри те, що пенсіонерка, закупила шоломи на роту військових Збройних Сил України, збирає книги, іграшки для дітей внутрішньо переміщених осіб, організовувала цим дітям спортивне свято. Крім цього, її зять займається волонтерством, а сватів брат воює у війську”

Жінка запевнила, що про вчинене шкодує, у скоєному кається, розуміє, що зробила неправильно, “звертає увагу, що скоєне обумовлене відсутністю сили волі, значними переживаннями за воєнну ситуацію, долі людей, що, вочевидь, спричинило в певний момент внутрішню піддатливість до пропаганди”, — йдеться у вироці суду.

Також вона переконувала суддю, що мережею “ВКонтакте”, яка, як вона вже переконалася, є антиукраїнською, більше не користується і користуватися не буде. Жінка просила суворо її не карати.

Суд визнав виховательку винною у виправдовуванні, збройної агресії Російської Федерації проти України та в глорифікації її учасників. Та виніс вирок — позбавити волі на 5 років з іспитовим строком на 3 роки. А також заборонив їй займатися педагогічною діяльністю, пов`язаною із вихованням та навчанням дітей в закладах освіти на три роки.

Цей вирок ще може бути оскаржений.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності