Львівські хірурги вилікували 8-річну дівчинку з аномально великим шлунком

8-річна Василина з мамою після операції

Через вроджену особливість їжа погано проходила до кишківника дитини, розтягувала шлунок та спричиняла блювання

Спеціалісти Дитячої лікарні святого Миколая вилікували 8-річну Василину зі Львівщини, яка близько трьох років не могла нормально їсти. Вроджена анатомічна особливість дитини змушувала їжу затримуватись у її шлунку, через що він розтягувався, і дівчинка блювала. Лікарі прооперували дитину через п’ять маленьких проколів та виправили аномалію, повідомили журналістам LVIV.MEDIA у пресслужбі Першого медичного об’єднання Львова.

Дівчинка почала відставати у фізичному розвитку

Як розповіли лікарі, на перші симптоми — біль в животі та нудоту, — Василина почала скаржитись, коли була ще в садочку, і з часом вони почали проявлятися все частіше. Дитина щонайменше раз на тиждень блювала та почала відмовлятися від їжі, однак лікарі не могли встановити причину недуги. Згодом, окрім поступового погіршення самопочуття, батьки помітили, що Василина також відставала від однолітків у фізичному розвитку — за час навчання у першому класі взагалі не підросла.

“Одного дня Василинка опинилася в лікарні зі зневодненням. Медики виявили, що у маленької пацієнтки аномально великий шлунок. Він розтягнувся настільки, що опустився аж до тазових кісток дитини”, — розповіли у Першому медоб’єднанні Львова. Коли батьки Василини звернулися по допомогу до Дитячої лікарні святого Миколая, дівчинка блювала вже раз на 2-3 дні.

Судини стискали кишківник дитини

Після ретельного обстеження лікарі встановили дитині діагноз: хронічна часткова кишкова непрохідність. Їжа дуже погано проходила до кишківника Василини, затримувалась у шлунку і розтягувала його. Причиною порушення роботи шлунково-кишкового тракту була вроджена анатомічна особливість.

“У Василинки її аорта та брижова артерія — це дві такі судини в животі людини — від народження розташовані так, що, ніби пінцетом, затискають перехід між дванадцятипалою і тонкою кишкою. Таким чином їжа не могла нормально проходити кишківником і все, що вище непрохідності — розтягувалось. А, коли місця в шлунку вже не залишалось, то дитина блювала”, — розповів завідувач хірургічного відділення Лікарні Святого Миколая Денис Конопліцький.

Виправити аномалію можна було лише шляхом хірургічного втручання. Дівчинку прооперували у найменш травматичний для дитини спосіб — лапароскопічно. Через п’ять проколів по п’ять міліметрів хірурги відділили дванадцятипалу кишку від навколишніх тканин, повернули її у більш вертикальне положення та опустили нижче судин, які її стискали. Загалом операція тривала близько трьох годин і минула успішно. Наразі Василина вже нормально їсть, добре почувається та мріє, що скоро зможе записатися на секцію з легкої атлетики.

Нагадаємо, у Львові хірурги успішно видалили немовляті пухлину, яка зустрічається в одного з 35 тис. новонароджених. Також львівські лікарі замінили частину стравоходу 8-річної дівчинки товстою кишкою. Дитина вперше за шість років змогла їсти тверду їжу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності