Львівські хірурги успішно видалили рідкісну пухлину новонародженій дівчинці

На Львівщині новонародженій дівчинці лікарі видалили півкілограмову пухлину

Мама дівчинки, 32 роки тому, народилася з такою ж пухлиною. Те, що і мама, і донечка народилися з однаковими пухлинами — не спадковість, а збіг. Така патологія зустрічається в одного з 35 тис. новонароджених

Хірурги дитячої лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова успішно прооперували новонароджену дівчинку із крижово-куприковою тератомою. Лікарі повністю усунули ваду лише за одну операцію, тоді як мамі крихітки свого часу довелося витримати кілька втручань. Про це 21 травня розповіли у Першому медичному об’єднанні.

Маленька львів’янка Роксоланка з’явилася на світ понад місяць тому. У дівчинки була пухлина, розміром 8 сантиметрів. Новоутвір виявили ще на 19-му тижні вагітності — під час УЗД. Це пухлина, яка формується на тілі дитини ще в утробі, часто має великі розміри та стискає внутрішні органи. Єдиний метод лікування — хірургічне видалення.

“Анастасію, маму Роксолани, ця новина дуже настрашила. Адже свого часу при народженні у неї теж діагностували крижово-куприкову тератому”, — йдеться у повідомленні.

Втручання дівчинці хірурги виконали на 10-й день після народження. “Операція видалася складною, адже у дівчинки була тератома глибокого третього типу. Хірургам потрібно було одномоментно висікти утворення та виконати анопроктопластику, тобто відновити пошкоджені ділянки, з яких вирізали пухлину. Для таких крихіток дуже важливо виконати всі необхідні маніпуляції в ході однієї операції, бо це знижує ризик ускладнень та скорочує період одужання. Нашим хірургам усе вдалося, а на місці півкілограмової пухлини залишився лише акуратний шовчик”, — розповіли у лікарні.

“32 роки тому, коли я народилася з такою ж вадою як і у моєї донечки, мені виконали три операції. Я дуже хвилювалася. що так само буде і в Роксолани. Проте, на щастя, знайшла хороших лікарів і моїй дівчинці все зробили за одну операцію. Шовчик теж ідеальний — я дуже задоволена, бо в мене самої залишився чималий рубець”, — розповіла мама дівчинки.

Як раніше видаляли тератому

Раніше — через обмежені методи діагностики та брак потрібного інструментарію — видалення тератом проводили у декілька етапів, а після операції залишався великий рубець.

“Тепер у нас є більше можливостей для найточніших обстежень. Якщо дитинка народжується в нашому пологовому відділенні при лікарні, то ми ще на етапі вагітності вже складаємо план майбутнього втручання. І одразу після появи немовляти на світ ним вже починають опікуватися всі необхідні профільні спеціалісти. А сучасні технології дозволяють виконати всі необхідні етапи під час однієї операції: видалити утворення та виконати пластику. І наслідки від такого раннього втручання жодним чином не турбуватимуть дитину у майбутньому. На рахунку наших лікарів уже сотні таких успішних втручань”, — каже хірургиня Дитячої Лікарні Святого Миколая Галина Курило.

Те, що і мама Анастасія, і її донечка Роксолана народилися з однаковими пухлинами — не спадковість, а просто збіг. Така патологія зустрічається в одного з 35 000 новонароджених.

Нагадаємо, львівські лікарі врятували 7-денну дівчинку з переміщенням внутрішніх органів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності