Переправник ухилянтів через систему “Шлях” уник ув’язнення

фото умовне

Замість п’яти років в'язниці — рік випробувального терміну для львів’янина, який допомагав ухилянтам виїхати за кордон

Галицький районний суд визнав винним у вчиненні злочину львів’янина Віталія У., який незаконно переправляв ухилянтів через державний кордон. Обвинувачений вносив їхні дані у систему “Шлях”, завдяки чому його клієнти безперешкодно виїжджали з України. Про це йдеться у вироку, оприлюдненому в Єдиному державному реєстрі судових рішень у понеділок, 6 травня.

За свої послуги чоловік брав 4500 доларів

За матеріалами справи, чоловік у 2023 році незаконно допомагав ухилянтам перетинати державний кордон України під час воєнного стану. Він був членом організованої злочинної групи. У серпні минулого року Віталій У. зустрівся з іншим членом групи в торговому центрі "Форум" у Львові. Він отримав копії документів людини, а також 4500 тисячі доларів за те, щоб внести цю особу до системи "Шлях" і дозволити їй нелегально виїхати з України.

У листопаді ухилянт, якому обвинувачений допомагав виїхати з України, отримав у “WhatsApp” декілька повідомлень з інформацією та два pdf-файли, які підтверджували, що його внесли до системи "Шлях", і він зміг покинути територію України.

Ще одна зустріч відбулася того ж місяця у Львові, в закладі "Фраєрка", з іншим ухилянтом, який хотів виїхати з України таким самим шляхом. Організатор незаконного переправлення вимагав також заплатити за “послуги” 4500 тисячі доларів, з них 2000 потрібно було передати авансом через довірену особу, а решту треба було доплатити після внесення ухилянта до системи "Шлях".

Чоловік отримав умовне покарання

Таким чином обвинувачений Віталій У. брав участь в організації незаконного переправлення людей через державний кордон у складі організованої злочинної групи, керував цими діями, сприяв їм порадами, вказівками та наданням засобів.

Чоловік повністю визнав свою провину у вчинених злочинах. Він заявив, що діяв необдумано через складні життєві обставини і, розкаюється у скоєному. Суд затвердив угоду про визнання провини, яку Віталій У. уклав з прокурором. Тож суд призначив покарання у вигляді 5 років позбавлення волі. Але при цьому звільнив його від реального відбування терміну з випробувальним строком 1 рік. Також суд скасував раніше накладені арешти на майно чоловіка — мобільний телефон, флешку, автомобіль Audi A6 та квартиру.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності