Західний експертний-технічний центр: фахівці зі Львова обстежують шахти на Криворіжжі

Фахівці зі Львова обстежують шахти на Криворіжжі

Працівники Західного експертно-технічного центру перевіряють обладнання для спуску шахтарів під землю

Команда експертів зі Львова обстежує обладнання шахт на Криворіжжі, які украй важливі для країни в часі війни. Зокрема фахівці перевіряють канати спеціальних ліфтів, якими шахтарі спускаються під землю на центральнозбагачувальному комбінаті. Експертизу львівські фахівці із Західного експертно-технічного центру проводять не вперше — вони займаються цим вже 30 років.

Як розповіли у Західному експертно-технічному центрі, в Україні практично ніхто не робить досліджень і випробувань щодо обривів на ліфтах такої складності. Роботу часом проводять на висоті майже 40 метрів. Окрім того, львів’яни можуть обстежити будь-яке інше промислове і не тільки обладнання — крани, котли, посудини, навантажувачі, інші машини та реманент.

Експертиза Західного експертно-технічного центру

До слова, Західний експертно-технічний центр існує 30 років. Фахівці установи виконують найважливіші експертні й обстежувальні роботи не лише на заході, а й в Україні загалом. Зокрема, окрім діагностики канатів кліток у шахтах у Кривому Розі, вони проводять експертизу транспортного проєкту розбудови євроколії на залізниці. Для фахівців Західного експертно-технічного центру це не вперше, адже вони вже мали досвід співпраці з залізницею та державними структурами. Лабораторії центру обладнані новими сучасними технологіями. Схожі установи фактично є лише в Києві та Кривому Розі.

Також Західний експертно-технічний центр проводить атестацію робочих місць. Вони не лише проводять психофізіологічну експертизу та перевірку спеціальними методами працівників перед влаштуванням на роботу, а й оцінюють роботодавців та підприємства загалом. Зокрема, фахівці центру перевіряють безпечність створених умов праці, особливо коли йдеться про підвищену небезпеку. Експертний центр проводить обстеження усього підприємства та вирішують, може воно виконувати певні роботи чи ні.

Що ж до роботи на перспективу, то фахівці Західного експертно-технічного центру проводять оцінку відповідності продукції вимогам технічних регламентів України. Ідеться насамперед про продукцію чи обладнання із ЄС, адже усе має пройти український ретельний контроль. Продукція, яку ввозять до нас, має отримати сертифікат відповідності. Одними із перших в Україні фахівці центру атестувалися на цей напрям. Об’їздили багато країн, щоби зрозуміти принципи роботи. Польща, Словаччина, Чехія, Франція, Італія, Норвегія та чимало інших знають експертів зі Львова. До прикладу, нещодавно сертифікували зерносушильний комплекс, який зводив іноземний власник.

Підготовка кваліфікованих спеціалістів

У колективі Центру працюють близько 100 людей, з них понад півсотні — унікальні кваліфіковані експерти. «Люди з вулиці не можуть до нас прийти. Це повинне бути якісне навчання, мають бути спеціалісти. Не тільки вища освіта, а мають пройти спеціальне навчання і стажування. Щонайменше три роки виховуємо експерта», — розповіла в. о. директора Західного експертно-технічного центру Ярослава Макар.

До роботи у центрі допускають фахівців, які пройшли суворий відбір і ретельне навчання у Києві. Обов’язковими вимогами для кандидатів є диплом та 3-5 років стажу. Відібрані кандидати проходять спеціалізоване навчання у центрі, пів року стажування та ще рік-два роботи, і лише тоді вважаються повноцінними експертами. Раз на три роки працівники центру проходять переатестацію, аби оновити наявні знання й отримати нові.

Консультації від Західного експертно-технічного центру

Після нещодавньої зміни власників і приватизації Західного експертно-технічного центру колектив увесь лишився. Проаналізувавши нові проблеми та виклики, у центрі вирішили розробити якіснішу програму допомоги підприємцям й промисловості України. Відтак фахівці Західного експертно-технічного центру надають консультації для підприємств, аби допомогти їм налагодити та покращити державне виробництво.

Експерти Західного експертно-технічного центру радять переймати досвід європейських країн та працювати насамперед на якість. На їхню думку, безпека та ретельність — обов’язкові її складові. Якщо у когось є потреба в експертизі, дослідженні або й просто в консультації, фахівці Західного експертно-технічного центру будуть раді поділитися своїми знаннями.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності