У Стрийському районі демонтували останній комуністичний пам'ятник

У Стрийському районі демонтували останній комуністичний пам'ятник

Проти цього тривалий час виступали місцеві мешканці

У п’ятницю, 19 січня, демонтували останній комуністичний пам’ятник у Стрийському районі. Про це повідомили на сторінці “Новий Розділ” у Facebook.

Цей монумент тоталітарного часу — скульптура жінки-колгоспниці біля стели, на якій був напис “Велика вітчизняна війна 1941-1945” та імена загиблих — був у селі Берездівці Новороздільської громади. Раніше місцеві мешканці виступили проти його демонтажу, заявляючи, що на монументі вже немає російської чи радянської символіки. Селяни перефарбували пам’ятник, прибрали з нього напис про “вітчизняну війну”, замість цього додавши стелу з іменами та фото Героїв Небесної сотні.

Станом на кінець 2023 року на Стрийщині було демонтовано 28 з 29 радянських пам’яток. Останній, 29-й, був саме у Берездівцях. “Стрийський район повністю очистився від тоталітарного сміття!. Дякуємо всім, хто працював над цим результатом, за активну громадянську позицію”, — відзначають в дописі.

Нагадаємо, що 27 грудня 2023 року 31 громадська організація Львівщини звернулася з листами до Лопатинської громади та Берездівців, Новороздільської громади з проханням демонтувати радянські пам’ятники, які досі розташовані на їхній території.

«Ми закликаємо мешканців не бути носіями російського колоніального наративу, захисниками колонізаційної ідеології ворога та демонтувати маркери окупації, що були встановлені з нагоди відзначення роковин перемоги у, так званій, великій вітчизняній війні, а також як символи колективізації українського селянства», — йшлося у листі, який підписали громадські активісти.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності