На Львівщині взяли під варту митника, який допомагав виїхати за кордон своїм знайомим

На Львівщині взяли під варту митника, який допомагав виїхати за кордон своїм знайомим

Чоловік є державним інспектором одного із митних постів Львівської митниці

На Львівщині СБУ викрила митника, який організував безперешкодний виїзд за кордон для себе та своїх знайомих. Про це 22 листопада повідомили у Службі безпеки України у Львівській області.

Служба безпеки ліквідувала ще один канал незаконного виїзду за кордон військовозобов’язаних на Львівщині.

Чоловік налагодив дві схеми, які дозволяли йому та його знайомим безперешкодно виїжджати за кордон. До першої схеми він залучав свою родичку, директорку благодійної організації. Жінка оформляла військовозобов’язаних як перевізників гуманітарної допомоги.

Для реалізації іншого злочинного механізму митник використовував підроблені звернення одного із РТЦК та СП, на підставі якого вносились відповідні відомості в електронну систему “Шлях”, що дає право на виїзд з України.

Митнику повідомили про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон);
  • ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Чоловіка триматимуть під вартою, з можливістю внесення застави – 187,8 тис. грн, а також відсторонили від посади. Триває розслідування для притягнення до відповідальності інших учасників злочинної схеми. Передбачене покарання – позбавлення волі на строк до 7 років.

Державне бюро розслідувань уточнило, що чоловік є інспектором відділу митного оформлення митного поста “Рава-Руська” Львівської митниці.

Він і сам під виглядом волонтера неодноразово виїжджав за кордон у приватних цілях, однак жодної волонтерської діяльності не проводив.

Інспектор знайшов спільника, який підробив клопотання начальника одного з районних центрів комплектування та соціальної підтримки Львова. У ньому йшлося, що митник нібито перевозитиме гуманітарну допомогу для потреб Збройних Сил України. На підставі клопотання обласна військова адміністрація у квітні цього року видала 30-денний дозвіл на його виїзд за кордон. Завдяки цьому документу він двічі виїжджав до Польщі, однак жодної гуманітарної допомоги до України не доставляв.

У серпні правоохоронець знову вирішив поїхати за кордон. Цього разу звернувся до керівника однієї з благодійних організацій з проханням включити його та його товариша до переліку водіїв фонду, які мають право виїзду з України. Завдяки цьому дозволу правоохоронець ще тричі перетинав кордон і знову без гуманітарних вантажів.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності