Відпочинок на Дністрі: турклуб «Манівці» запрошує на благодійний сплав

Відпочинок на Дністрі: турклуб «Манівці» запрошує на благодійний сплав

Мандруватимуть річкою Дністер від села Розвадів до села Березина Стрийського району

У суботу, 14 жовтня, туристичний клуб «Манівці» організовує благодійний сплав. За виручені кошти планують обладнати санітарну систему для людей з інвалідністю в соціальній спортивній школі.

«Наша мета була звернути увагу на проблеми, з якими ми, як соціальне підприємство, не справляємося. Зараз для зручного перебування хлопців і дівчат, які пересуваються на візках та є учасниками мандрівок, нам потрібна сучасна вбиральня», — розповідає Тарас Білошицький засновник та президент туристичного клубу «Манівці».

Двадцять років клуб проводить для дітей та дорослих туристичні мандрівки річками, горами і печерами України, а з 2014 «Манівці» організовують безкоштовні мандрівки для воїнів, що зазнали травм на війні. Цьогоріч близько 500 військових мали нагоду подорожувати з «Манівцями».

«Перший, хто з нами помандрував — це був захисник Донецького аеропорту Віктор, який через отримане поранення пересувався на візку, але прийшов із наміром сплавитися гірською річкою. На той час в мене був острах, щодо такого сплаву, та ми почали тренуватися і потім навіть здійснили два стрибки на байдарці з Яремчанського водоспаду», — розповідає Білошицький.

А далі мандрівки на воді для людей з інвалідністю стали звичними. Найбільша група, яку приймав Клуб у 2021 році — це було 10 хлопців, у яких були високі ампутації. «Для таких людей важливо не просто мандрувати, а доводити самому собі, в першу чергу, що він є повноцінним членом суспільства. Коли хлопців виносять на візках на вершину гір, це, звичайно, класно, але він відчуває себе “мішком з бульбою”, бо не є учасником процесу. А от під час сплаву на катамаранах людина на візку є повноцінним учасником дійства, а не баластом. Тому наша глобальна мета, щоб в нашій спортивній секції з'явилася підсекція хлопців чи дівчат, які, не зважаючи на ампутацію, захочуть займатися таким спортом», — пояснює тренер.

Вартість сплаву, яку вказали організатори, 650 гривень, але як зазначає Тарас Білошицький, ця сума — це лише комерційна ціна, а для реалізації соціального проєкту потрібно додаткові кошти. «З усіх заходів, без виключення, Клуб скеровує кошти на соціальні потреби, тому що в тому і “фішка” соціального підприємства, що ми заробляємо кошти в одному місці і реалізовуємо їх на інші потреби. Якщо цього року вдасться вирішити питання вбиралень, це буде дуже добре. Наступним кроком будуть підйомні пандуси, щоб людині на візку було зручно сісти або злізти з катамарана. Далі — доріжки. Тому що по щебені, по гравію, по болоту на візочках дуже не покатаєшся. Є й інші ідеї », — каже Білошицький.

Благодійний сплав відбуватиметься у суботу, 14 жовтня, від села Розвадів до села Березини Стрийського району. Протяжність маршруту 18 кілометрів. Тривалість — 4 години. Зареєструватися на мандрівку можна тут. Підтримати клуб фінансово можна за посиланням.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності