Львівщину відвідав т.в.о. міністра культури Ростислав Карандаєв: де побував

Львівщину відвідав т.в.о. міністра культури Ростислав Карандаєв: де побував

Міністерство розглядає можливість фінансування продовження реставрації Жовківського замку

На Львівщині з робочим візитом перебуває т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Про це на своїй сторінці написав голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Разом з Максимом Козицьким Ростислав Карандєєв відвідав Жовківський замок. Це пам'ятка архітектури національного значення, яка потребує відновлення. У 2021 році тут провели протиаварійні та невідкладні консерваційні роботи у межах програми Президента України «Велике будівництво». Також відреставрували фасади вежі та дахових конструкцій. В одному з корпусів замку завершили реставрацію міжповерхового перекриття. На роботи скерували 6,2 млн грн з держбюджету. Наразі реставрація на етапі консервації, оскільки фінансування призупинили через повномасштабну війну.

Ростислав Карандєєв розповів, що міністерство розглядає можливість фінансування продовження реставрації тих частин замку, які перебувають у зоні ризику.

Також відвідали Церкву Пресвятої Трійці у Жовкві. Це ще одна пам'ятка архітектури національного значення, об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Минулоріч храм внесли у список об'єктів для реставрації у межах програми Президента України «Велике будівництво». Тут провели зовнішні реставраційні роботи, замінили гонтове покриття, а також деякі дерев’яні елементи, підлогу та мощення. У 2023 році провели часткову реставрацію внутрішнього опорядження храму та монтаж іконостаса. Вартість робіт на об’єкті – 10,5 млн грн.

“Під час нашої зустрічі з в.о. міністра одноголосно зійшлись на двох речах – маємо докласти всіх зусиль на всіх рівнях, щоб зберегти наші пам’ятки для наступних поколінь, бо перемога буде неодмінно, однак вона втратить зміст, якщо опісля залишиться пустка. І другий важливий момент – доступ у заклади культури має бути без бар’єрів”, - написав Максим Козицький.

Він також розповів, що на Львівщині:

  • маломобільні групи населення безперешкодно можуть відвідувати уже 1162 заклади культури;
  • у 16 таких закладах Льввіщиниі є література шрифтом Брайля; у 24 – аудіокниги;
  • в Історичному музеї є 58 тактильних таблиць найвідоміших експонатів;
  • запланували створити тактильну копію скель Державного історико-культурного заповідника «Тустань».

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності