• Головна
  • Новини Львівщини
  • “Ліга Нескорених”: на Львівщині запустили проєкт спортивної реабілітації ветеранів та військових

“Ліга Нескорених”: на Львівщині запустили проєкт спортивної реабілітації ветеранів та військових

“Ліга Нескорених”: на Львівщині запустили проєкт спортивної реабілітації ветеранів та військових

Гасло проєкту — “Сила в тобі”

На Львівщині презентували проєкт “Ліга Нескорених”. Його вперше в Україні започаткували у нашій області. Ціллю проєкту є реабілітувати військових через заняття спортом.

Долучитися до проєкту вже може кожен військовий чи ветеран, який проходить реабілітацію у Львівському обласному госпіталі ветеранів війни та репресованих, Центрі реабілітації «Галичина», Західному реабілітаційно-спортивному центрі чи одужує або перебуває на ротації вдома.

Для тренувань згодом планують відкривати спортивні майданчики, адаптовані до потреб ветеранів. Поки що в проєкті сім просторів для заняття спортом.

У Львівському обласному госпіталі ветеранів війни та репресованих такий вже є. Тут ветерани займаються адаптивними видами спорту, такими як гра в бочу, настільний теніс, та баскетбол.

Генеральний директор Львівського обласного госпіталю ветеранів війн та репресованих Максим Прикупенко розповідає, що з ветеранами у закладі спортом займається команда реабілітологів, ерготерапевтів та фізичних терапевтів. А також до тренувань долучають інтернів університету фізичної культури та інтернів кафедри ерготерапії університету ветеринарної медицини.

“Цей проєкт дуже важливий для наших захисників та захисниць, які власним прикладом показують нам як після важких поранень можна та треба займатися спортом, повертатися до активного життя через біль та через “не можу”. Ми раді, що можемо надати нашим захисникам таку допомогу. Шкода, що її щоразу потрібно все більше та більше” - зазначив Максим Прикупенко.

Представляв проєкт голова Львівської обласної адміністрації Максим Козицький. Він зазначив, що захисники сьогодні є рушіями змін у країні.

“Для нас ветеран — це той, хто змінює суспільство. Зараз нашим завданням є те, щоб у нас було чим більше безбар’єрних просторів і ми збудували безбар’єрне суспільство. Починаємо зі спорту. А згодом такі ж проєкти будуть реалізовані й в інших сферах”, - наголосив Максим Козицький.

Він зауважив що зараз створюють інфраструктуру, де можна буде займатися спортом, А також ведуть перемовини з приватними спортзалами, щоб ті надали можливість займатися ветеранам у своїх закладах безкоштовно. Для цього згодом будуть створювати «Карту Нескореного».

Також голова Львівської обласної адміністрації розповів, що до проєкту запрошуватимуть також дружин та дітей ветеранів і захисників. Адже важливо, щоб до реабілітації були залучені цілі сім’ї.

Амбасадором проєкту серед інших є лідер гурту “Антитіла” Тарас Тополя. Окрім цього він є військовим парамедиком 130 батальйону ТРО ЗСУ. Тож, одразу зголосився поширювати ідею спортивної реабілітації військових.

“Спорт - це одна з основ якісної реабілітації та основ відновлення. Тож фізична реабілітація є фундаментом. Адже, якщо ми говоримо про втрату кінцівки, то з протезом треба навчитися жити, а для цього треба фізично працювати. Коли людина втрачає кінцівку, хоче вона цього чи ні, але вона вимушена займатися фізично, щоб навчитися знову жити в новому стані та навчитися працювати з протезом. Це все спорт”, - наголошує Тарас Тополя.

На презентацію проєкту завітали ветерани, які втратили на війні кінцівки, або залишилися паралізованими, проте повернулися до активного життя завдяки спорту.

Герой АТО Сергій Романський, втратив у бою ногу. Проте зараз активно займається спортом, стрибає з парашутом, займається кросфітом та бере участь у численних змаганнях. Він вважає, що для реабілітації військових потрібний системний підхід, який спонукатиме займатися спортом, відновлюватися фізично та духовно. А також запевняє, що кожному пораненому важливо шукати мотивацію для занять спортом. І найкраще її шукати у власних амбіціях та у прагненнях до перемог над собою.

Гасло проєкту — “Сила в тобі”.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності