У Бродах реставрують будівлю Празького банку

У Бродах реставрують будівлю Празького банку

Будівля Празького банку є пам’яткою архітектури місцевого значення.

У Бродах, що на Львівщині, розпочали реставрувати будівлю Празького банку. Споруда є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної військової адміністрпції.

Спочатку тут відремонтують дах, який протікає. Реставрує пам’ятку ТОВ «Роксіс груп».

«Відновлювати пам’ятку Бродівська міська рада планувала ще до початку повномасштабного вторгнення. Цьогоріч, через критичний стан дахового покриття, на реставраційні роботи в обласному бюджеті передбачили 6 млн гривень. Ще 1,5 млн виділила місцева влада», — розповідає директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Олена Василько.

За словами Олени Василько, завершити повний комплекс робіт, передбачений договірною ціною, планують до кінця року.

Довідково. Будівлю філії Празького банку в Бродах будували впродовж 1909-1911 р. Раніше на цьому місці стояли два будинки, а колись давно — «Готель під конем», що згорів під час великої пожежі у травні 1859 року.

Сам банк функціонував до початку Першої світової війни, під час якої тут перебувала австрійська управа міста. В період ЗУНР — розмістилася військова команда Бродів.

У Другу світову війну місто бомбардувала німецька авіація. Цілями були різноманітні військово-стратегічні об’єкти, серед яких — будинок штабу Кресової Бригади Кавалерії — колишній Празький банк. Одна із бомб ледь не знищила будівлю — впала на протилежному боці вулиці. До сьогодні на фасаді споруди можна помітити чимало слідів від уламків і куль обидвох світових воєн.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності