У Дрогобичі пам’ятник Григорію Геврику позбавили радянської символіки

У Дрогобичі пам’ятник Григорію Геврику позбавили радянської символіки

Існуючий напис «Герой Радянського Союзу» змінили на напис «Дрогобичанин Григорій Геврик – герой Другої світової війни»

У Дрогобичі, пам’ятник місцевому жителю Григорію Геврику, який донедавна був представлений як «Герой Радянського Союзу», позбавили комуністичної символіки.

Про це повідомила Дрогобицька міська рада.

Зазначається, що в переліку постаментів, що підлягали дерусифікації, був пам’ятник дрогобичанину Григорію Геврику, який донедавна був представлений широкому загалу в якості «Героя Радянського Союзу». Думки щодо можливого знесення цього постаменту серед науковців, істориків та самих мешканців громади різнились. Так як цей пам’ятник вшановує не абстрактну постать «радянського солдата» як такого, а реальну особу, дрогобичанина, який боровся за звільнення свого рідного міста.

На важливості збереження пам’ятника Геврику, з позбавленням його комуністичної символіки, особливо наполягали мешканці мікрорайону вулиці Горішня Брама, які приходили на комісії та озвучували історичні факти, спогади та свічення очевидців тогочасних подій.

Комісія міськради прийняла рішення зберегти пам’ятник, але змінити існуючий напис на напис «Дрогобичанин Григорій Геврик – герой Другої світової війни».Музей «Дрогобиччина» напрацював правдиву історичну довідку про Григорія Геврика, її розміщено на сайті музею. QR-код з посиланням на довідку міститься на табличці постаменту.

Зазначимо, процес декомунізації у Дрогобичі розпочався з демонтажу Меморіалу слави радянських воїнів «Вічний вогонь», згодом перейменували майже два десятки старих радянських назв вулиць в громаді.

Нагадаємо, на початку 2023 року робоча група з питань декомунізації виявила близько 180 пам’ятників радянської доби. З часом у громадах довиявили ще понад 80 таких обʼєктів. Загалом понад 260 об’єктів. 7 громад області повністю очистилися від комуністичних памʼятників від початку 2023 року.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності