На Львівщині помітили рідкісну червонокнижну квітку

На Львівщині помітили рідкісну червонокнижну квітку

Загалом в Україні відомі лише 10–12 острівців, де вона зростає

У Золочівському лісовому господарстві помітили зростання рідкісного виду з Червоної книги  – еритронії європейської. Це дослідження провели українські науковці Володимир Баточенко та Віктор Мельник.

Про це повідомили у  департаменті екології та природних ресурсів Львівської ОВА.

Еритроній собачий зуб – це багаторічна трав’яниста і цибулинна рослина з родини лілієвих, яка занесена до Червоної книги України з природоохоронним статусом: рідкісний.

«Квітки одиночні, рожевувато-фіолетові. Розмножується насінням і цибулинами», – йдеться у повідомленні.

Так, червонокнижну рослину помітили в межах філії «Золочівське лісове господарство» ДП «Ліси України».

«Раніше, коли передгір'я Карпат ще були вкриті дубовими лісами, ця рослина займала більші площі. Сьогодні є відомі лише 10–12 острівців, де вона зростає, тому цей вид занесений до Червоної книги України. Наш департамент готує подання проєкту створення ботанічного заказника «Мокрий діл» у Львівську обласну раду, для прийняття відповідного рішення депутатами про створення природоохоронного об’єкта», – розповіла т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів ЛОВА Оксана Війтик.

До слова, територія Львівщини – багата природними ресурсами: в її межах нараховується 413 об’єктів природно-заповідного фонду площею 181,6 тис. га.

Водночас Львівська облрада, за поданням Львівської ОВА, на час війни прийняла рішення про створення ще 10 об’єктів природно-заповідного фонду на площі понад 1600 га.

Зокрема, департамент вже отримав попередні погодження постійного лісокористувача щодо створення ботанічного заказника місцевого значення «Мокрий діл» на площі 21,8 га в межах філії «Золочівське лісове господарство» ДП «Ліси України».

Нагадаємо, у ботанічному саду Львова можна побачити історичні сорти ірисів.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності