• Головна
  • Новини Львівщини
  • Схожа на Тимошенко: на Львівщині селяни не давали демонтувати пам’ятник радянській колгоспниці (відео)

Схожа на Тимошенко: на Львівщині селяни не давали демонтувати пам’ятник радянській колгоспниці (відео)

Схожа на Тимошенко: на Львівщині селяни не давали демонтувати пам’ятник радянській колгоспниці (відео)

Радянський монумент таки демонтували, хоч й довелося викликати поліцію

У четвер, 15 червня, у селі В’язова Жовківської громади місцеві жителі перешкоджали демонтажу радянського пам’ятника. Зокрема, вони заважали ініціативній групі, обзивали їх й відстоювали його збереження.

Так, місцеві зазначали, що він зовсім не радянський, а навпаки – нагадує їм політикиню Юлію Тимошенко. Відтак для врегулювання конфліктної ситуації викликали поліцію, пише zaxid.net.

«Важка громада Вʼязової, в якій ціла купа памʼятників радянської доби. Громада, в якій чоловіки, які тут лишилися, захищають не Україну, а … колгоспницю. Довелося викликати поліцію», – зазначив депутат Львівської обласної ради, член ініціативної групи ЛОВА з декомунізації Захар Миляник.

Цей пам’ятник встановили в селі приблизно тоді, коли там з’явився колгосп. Це типова скульптура в стилістиці соцреалізму: жінка, колгоспниця, яка несе на рушнику хліб. Втім через косу довкола голови місцеві називали її «Юлею».

«Керівництво громади прийняло рішення про демонтаж радянських пам’ятників. Але напередодні місцеві відрядили священика в міськраду, щоб домовився про те, щоб скульптуру колгоспниці лишили. Вони мають якесь застереження щодо демонтажу, вони її люблять, підфарбували очі, називають її Юлею. Про піонерів біля школи ми дізналися лише, коли приїхали на демонтаж цієї колгоспниці. Їх не подавали до інвентарного списку», ­– пояснила секретарка робочої групи при ЛОВА з питань декомунізації Анна Герич.

Так, вранці 15 червня у В’язову під’їхав маніпулятор. Також з села вийшли кілька нетверезих агресивних чоловіків, які почали перешкоджати роботі ініціативної групи, обзиваючи учасників процесу.

Зокрема, чоловік, який назвався Богданом, взяв ініціативу «спротиву» в свої руки й агресивно «аргументував»: «Моя баба теж була в Сибіру, але коли повернулася сюди в 17 років, вона ніколи не була проти того пам’ятника. І працювала все життя в колгоспі. Мені москалі пох*й! І ви мені так само разом з ними пох*й. Бо ви долбо*об».

Це мешканець села В'язова жовківської громади. Називає українську жінку "довбойоб" за те, що вона намагається переконати його, що важливо демонтувати пам'ятник колгоспу, який забрав в його предків землю і зробив рабами окупаційної московської влади.Більше того, він захищає колгосп і пишається, що там працювали його родичі. А на мо...лів йому "по..х..й". Це - яскравий приклад (результат) багаторічної радянської пропаганди, яка, виявляється, досі працює через от такі об'єкти. Саме тому їх треба якомога швидше позбутися.Смілива жінка, яка отримала "дозу" образ на свою адресу це Anna Gerych - секретар робочої групи при Львівська обласна державна адміністрація з питань декомунізації.

Posted by Декомунізація Львівщини on Thursday, June 15, 2023

Далі чоловік заперечував, що пам’ятник має радянську символіку. Адже цю колгоспницю, як і багато інших в Україні, раніше вже встигли прикрасити вишиваним узором.

«Мене рішення обласної ради не цікавить. За чий рахунок будуть там шось ставити? Нам треба конкретний припис, що на цьому місці влада має побудувати щось інше. Закінчиться війна, ми запитаємо хлопців, які повернуться з фронту, чи можна цей пам’ятник зносити, чи можна не зносити. Якщо треба буде, я їм сам поможу за власний рахунок», – заявив житель В’язової Богдан.

У підсумку радянський монумент таки демонтували, хоч й довелося викликати поліцейських для врегулювання емоцій. За словами Анни Герич, коли пам’ятник падав, скульптура розбилася, а один з місцевих мало не розплакався: «Ви їй лице розбили, вона ж на Юлю схожа».

Posted by Захар Миляник on Thursday, June 15, 2023

Водночас ще один радянський памʼятник знесли у селі Зіболки.

Відтак голова ОТГ Олег Вольський зазначив, що Жовківська громада повністю позбулася радянської спадщини. Втім відкритим залишається питання мертвої петлі Нестерова у Волі-Висоцькій.

В ініціативній групі зауважили, що це дуже складний об’єкт. Так, є ідея зберегти його для музею, бо його історія тягнеться ще з Першої світової війни.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності