• Головна
  • Новини Львівщини
  • У Мостиськах почали переносити решти учасників Другої світової війни з центру міста на кладовище

У Мостиськах почали переносити решти учасників Другої світової війни з центру міста на кладовище

У Мостиськах почали переносити решти учасників Другої світової війни з центру міста на кладовище

Вже заарештують облаштування огорожі на місці ексгумації

Сьогодні, 13 червня, в Мостиськах на Львівщині завершується облаштування огорожі на місці ексгумації та починаються роботи з перенесення залишків жертв і учасників Другої світової війни на кладовище.

Про це на своїй сторінці написав радник голови Львівської ОВА Олег Радик.

Нагадаємо, кладовище у центрі Мостиськ в сквері по вулиці Міцкевича виникло у кінці 40-х років XX століття. На ньому ховали представників радянських органів влади та енкаведистів, що загинули у боях із відділами УПА. Це кладовище було включене до пам’яток історії місцевого значення міста Мостиська. 

У 1974 році, згідно із постановою «Львівського обкому КПУ» та облвиконкому від 23 липня 1973 року на кладовище по вулиці Міцкевича було перенесено також братську могилу радянських солдатів із міського кладовища по вулиці Галицькій (у той час вулиці Леніна). У цій могилі у 1956 році було поховано останки 56 радянських військових, які загинули на Мостищині у боях з німцями влітку 1944 року. 

Отже, було об’єднано два поховальні об’єкти в один, який у списку пам’яток значився як «Кладовище радянських воїнів».

У 2022 році Мостиська міська рада звернулась до Міністерства культури та інформаційної політики України з обґрунтуванням необхідності переміщення цих об’єктів зі скверу на вулиці Міцкевича на міське кладовище по вул. Галицькій з метою благоустрою території.

Нагадаємо, на території Львівського району виявили ще понад пів сотні пам'ятників радянського періоду, що підлягають декомунізації. Обʼєкти будуть демонтовані до кінця червня.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності