• Головна
  • Новини Львівщини
  • Зменшення кількості предметів у школі: у департаменті освіти Львівської ОВА назвали недоліки цієї ідеї

Зменшення кількості предметів у школі: у департаменті освіти Львівської ОВА назвали недоліки цієї ідеї

Зменшення кількості предметів у школі: у департаменті освіти Львівської ОВА назвали недоліки цієї ідеї

Коли буде профілізація у навчальних закладах, тоді буде менша кількість предметів у старшій школі

Ідея зменшити кількість предметів у школі може мати негативні наслідки. Замість цього потрібно говорити про створення профільних шкіл.

Про це на форумі «Почуй лікаря, здорова дитина — здорова освіта» у коментарі LVIV.MEDIA розповів директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска.

«Всі ці обговорення від непрофесійності тих, хто про це говорить. Адже ми, замість того, щоб обговорювати тему зменшення кількості предметів, треба обговорювати створення профільної школи, яка й передбачає зменшення кількості предметів і професіоналізацію», - зазначив він.

За його словами, коли буде профілізація, то буде менша кількість предметів у старшій школі. Але механічно об’єднати природничі науки є грубою помилкою, яка завдасть шкоди державі.

«Якщо взяти заклади вищої освіти Львівщини, то які досягнення у сфері науки на міжнародному рівні мають наші заклади вищої освіти? А це фізика, хімія, біологія, інформатика, інженерія – 65% успіхів цих закладів саме у цих напрямах», - сказав директор департаменту освіти і науки ЛОВА.

Він додав, що якщо залишать ту систему середньої освіти, яка є, без профілізації, механічно об’єднавши предмети, що насправді нереально, то буде знищено базу.

«Ті діти, які вчаться у середній школі не поповнять ряди науковців та інженерів у вищій школі. Ми загубимо те найкраще, що маємо», - наголосив Олег Паска.

Водночас він зауважив, що помітно впала якість викладання природничих наук.

«Понизилась кваліфікація вчителів. Там де є матеріально-технічна база, ті педагоги не вміють нею користуватись. Очевидно однією із причин цього є низькі зарплати. Людина, яка закінчує фізичний факультет вишу, він швидше піде в ІТ, ніж в школу», - резюмував директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА.

Нагадаємо, міністр науки та освіти України Оксен Лісовий пропонує обговорити можливість скорочення кількість предметів, які вивчають учні. За його словами, така ініціатива допоможе розв'язати питання оптимізації навчальних програм.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності