Внаслідок російських обстрілів на Львівщині зафіксували 133 випадки пошкодження житла

Внаслідок російських обстрілів на Львівщині зафіксували 133 випадки пошкодження житла

Закон про компенсації за пошкодження майна внаслідок бойових дій набере чинності 22 травня 2023 року

На Львівщині внаслідок бойових дій 205 об’єктів житлово-комунальної та критичної інфраструктури пошкоджені або зруйновані.

Серед цього переліку — 133 випадки пошкодження житла, а найбільше — у Золочівському районі, розповів заступник директора обласного департаменту економічної політики Вадим Табакера, пише «Суспільне».

У листопаді 2022 року поруч із будинком Володимира Нахіма впала ракета.

«Не витримало, удар сильний вийшов. Хто б міг подумати, що воно до нас прилетить», — каже власник будинку.

Він тимчасово закріпив конструкцію даху та встановив вікна, що повилітали з будинку через вибухову хвилю. Там вже вирівняли вирву від ракети і відновили дорожнє покриття. Водночас сім’я отримала з місцевого бюджету 300 тисяч гривень компенсації.

«Нам порадили зробити експертну оцінку — суму збитків від всього того, що відбулося. Насправді в нас не тільки будинок був пошкоджений, а всі допоміжні споруди також. І в нас є підсумок — 929 тисяч гривень сума збитку. Дах пошкоджений з однієї сторони, але в нас було багато майстрів і сказали, що однозначно потрібно міняти всю конструкцію», — розповіла жителька пошкодженого будинку Альона Нахім.

У Золочівському районі загинуло 5 людей внаслідок російських обстрілів 9 березня 2023 року. Будинок, який належав батькам Ольги Татарчук, повністю зруйнований.

«Він не підлягає відбудові. Всередині там тріщини. Це ж не підлягає відновленню, всюди тріщини», — каже донька загиблих Ольга Татарчук.

Жінка втратила батьків — Тараса і Галину Пержило. Вони мешкали у Золочеві, а в село приїжджали на кілька днів у тиждень. Напередодні 9 березня до них приїхав родич Володимир Венгер, вони разом утеплювали будинок та святкували день народження Тараса Пержила.

«Ми 8 березня святкували з татом його День народження. Всі були такі щасливі, ми ж не знали, що щось таке трапиться. Жили собі, як жили», — каже Ольга Татарчук.

Місцева влада допомогла розібрати завали на подвір’ї й оцінила збитки, які зазнало село після обстрілів.

«В перші години до нас зверталися благодійні організації, що надали плівку, дерев’яні елементи і інші речі», — пригадує заступник міського голови Золочева Василь Гавришків.

Загалом на Львівщині пошкоджені або зруйновані внаслідок бойових дій 205 об’єктів.

«Держава передбачила в додатку «Дія» можливість вносити інформацію про руйнування. Зараз ця система ще відпрацьовується. На прикладі однієї з областей зараз відпрацьовують цей механізм», — зазначив заступник директор обласного департаменту економічної політики Вадим Табакера.

Натомість у лютому 2023 року народні депутати ухвалили закон про компенсації за пошкодження майна внаслідок бойових дій. Цей документ набере чинності 22 травня 2023 року.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності