Ким був «грибник» Косторний, якого зараз судять за корегування вогню по Яворівському полігону

Ким був «грибник»  Косторний, якого зараз судять за корегування вогню по Яворівському полігону

Косторний вину в роботі не росіян не визнає і каже, що відправив схему мисливсько-рибальського господарства «Старичі» своєму другові, щоб показати, де збирає гриби

Галицький районний суд міста Львова продовжує досліджувати докази у справі 72-річного колишнього КДБіста Олександра Косторного, якого обвинувачують у держзраді. 

Про це пише «Судовий репортер»

4 березня 2022 року керівник «Російського товариства імені О. Пушкіна» Косторний надіслав представнику РФ карту Міжнародного центру миротворчості та безпеки, відомого як Яворівський полігон. На карті він нібито позначив координти військовослужбовців і техніки Збройних сил України для потенційних російських ударів. 

13 березня 2022 росіяни обстріляли полігон, влучивши у казарми, в яких спали солдати. Загинула 61 людина і ще 160 було поранено.

Косторний вину в роботі не росіян не визнає і каже, що відправив схему мисливсько-рибальського господарства «Старичі» своєму другові, щоб показати, де збирає гриби.

Його другом виявився Олександр Свистунов — засновник проросійських організацій в України, який отримав російське громадянство і наразі мешкає в анексованому Криму. 

Більше року Косторного утримують під вартою без альтернативи застави. 

У судовому засіданні вивчають листування, яке слідчі знайшли на особистому комп’ютері обвинуваченого. 

Як каже прокурор, ці переписки підтверджують антиукраїнську діяльність Косторного, його звʼязки з проросійськи налаштованими діячами і те, що він багато років був активним учасником та організатором різних заходів, які просували в Україні російську ідеологію.

25 травня 2013 року в Ялті (АР Крим) відбулася конференція «Правові засади детективної діяльності в Україні», яку проводили представники Асоціації детективних служб України ARSS разом із російським Міжнародним об’єднанням детективів. Організація з’їзду так званих детективів не обійшлася без допомоги Косторного, якого з 1992 року представляли віце-президентом АДСУ ARSS. 

Сам Косторний розповідав у суді, що керівництво КДБ поставило перед ним завдання створити в СРСР асоціацію детективних служб і підготувати відповідне законодавство. Однак Союз розвалився і пропозиції Косторного в Україні не були прийняті. Втім колишній майор КДБ продовжив займатися, як він каже, детективною діяльністю і, зокрема, підтримував звʼязки із товаришами з Росії.

На сторінці детективної асоціації є фотографії з 90-х років, як Косторний бере участь у черговому заході «детективів».

У 2013-му конференцію в Ялті відвідували російські детективи та колишні представники влади України, зокрема Партії регіонів.

Косторний допомагав в організації заходу іншому віце-президентові асоціації Олександру Берьозіну (під нікнеймом «akb 2008»), переписку з яким виявили слідчі. 

Про Берьозіна відомо, що він  детектив із Луганська, який з 2014 року долучився до терористичного угрупування «ЛНР» як «советник краевого атамана».

Берьозін також має депутатський мандат у парламенті «республіки» та є працівником «юридического отдела аппарата «Народного Совета ЛНР».

«Спасибо за телефон, уже созвонился и договорился о встрече. Пришли, если есть какие-то предварительные документы или своё видение таковых, ещё раз подтверждаю искреннюю радость от факта восстановления контактов и благодарность за твою настойчивость и инициативу в этом вопросе», — писав Косторний Берьозіну у березні 2013. — Направляю часть документов, которые возможно помогут в твоих трудах праведных. Если потребуются полные тексты уставов, я пришлю».

Із учасників конференції детективів у листуванні Косторного згадується такий собі Олексій Люков, який наразі керує детективною агенцією в анексованому Криму, маючи ліцензію від РФ.

За інформацією ЗМІ, у минулому Люков 10 років працював у Ялтинському кримінальному розшуку.

Виступаючи на конференції, Косторний демонстрував «документы МВД СССР, МВД Украины, АДСУ «ARSS», та розповідав про розробку проекту Закону СРСР «Про детективну діяльність в СРСР», який ратифікувала Росія. 

«Я уже дома, все прекрасно. Отдыхаю с семьей. Направляю, как и обещал, фото сделанное в Ялте. Неожиданная реакция от нашего мероприятия. Мне уже звонили и спрашивали как я оказался в окружении того, с кем мы фотографировались. Связь пока была плохая, и я не понимаю о чём речь, но реакция есть. Нужно ли направить копии фото Матушкину?» — писав Косторний Берьозіну після зустрічі в Ялті.  

Андрєя Матушкіна на з’їзді в Ялті представили як почесного гостя та президента російського «Некоммерческого партнерства «Международное объединение детективов», також він є головою російської організації «Георгиевский союз».

У Фейсбуці Матушкін хизується зустрічами із бойовиками «ДНР» та поїздками на тимчасово окуповані території України.

Після конференції Косторний з Берьозіним продовжили працювати над іншими проектами.

У листуванні неодноразово згадується Громадська організація «Регіональне представництво асоціації детективних служб України ARSS — товариство «Відсіч», яка зареєстрована ще в 90-х роках та керує нею безпосередньо сам Косторний. Невідомо чим займається організація, сьогодні її свідоцтво про реєстрацію недійсне. Із листувань виглядає, що детективну організацію Косторний використовував для проведення різних проросійських заходів.

У 2017 році він працював над вшануванням пам’яті Пушкіну, про це свідчать знайдені на його компʼютері файли: «Русский золотой век», «Бюст Пушкина в Заболотцах»,  «Возложение цветов Пушкину», «Идем к Пушкину».

Косторний також допомагав російським ЗМІ у створенні пропагандистських матеріалів про Україну. У 2015 році активно листувався з журналісткою «Россия-1» Акчуріною Юлією під нікнеймом «Giulia Pimpante».

9 травня 2015 року Косторний відвідав Пагорб Слави у Львові для покладання квітів на могили і  надів георгіївську стрічку.

«Коротко — у меня сорвали георгиевскую на Холме Славы, ее топтали, сожгли, милиция безмолвствовала. Сейчас провел собрание русских организаций Львовщины, есть видео. Нацики написали запросы в СБУ и МВД о шабаше русских сепаратистов во Львове, в воскресные дни попытались провести новое мероприятие», — жалівся він російській журналістці.

«Алессандро, в нашем эфире сегодня будете вы, небольшим фрагментом, но резюмирует наш материал. В России выходим в обычное время — в 22.50 на России-1. Ссылку пришлю позже. Обнимаю крепоко», — відповідала журналістка Косторному.

Російське товариство імені Пушкіна, яке очолював Косторний, керувало Російським культурним центром Львова, в приміщенні якого в 2017-му провели обшуки.

«Идёт обыск в РКЦ. Уголовное дело против газеты. Дежурную изолировали, отобрали телефон. Обыск проводится в отсуствиии официальных лиц РКЦ, а значить возможны вбросы компромата. Еду на место, позже сообщу результаты», — повідомляв Косторний російській журналістці.

З росіянкою Акчуріною Косторний обговорював кримінальну справу 22 українських бійців 51-ї окремої механізованої бригади, які у липні 2014-го через обстріли змушені були відступити з позицій поблизу Червонопартизанська на Луганщині та потрапили в полон. Тоді проти захисників розпочали кримінальне провадження за ухилення від військової служби. Цю історію у своїй пропаганді хотіли використати росіяни. 

«Здравствуйте, Алессандро. Хотела б попробовать к вам за помощью обратиться. Известно ли вам что-либо об этой ситуации и о людях, которые ее непосредственными участниками являются. Как ваше здоровье? Будете ли готовы вновь поработать со мной ежели у меня что-то срастется в ваших краях? И, разумеется, ежели меня в страну пустят», — пише Акчуріна.

«Привет, рад читать и вдвойне рад буду видеть. О таких историях в Украине предпочитают молчать. Попытаюсь прозондировать вопрос через тезку из Луцка, с которым мы встречались. Определитесь относительно сроков. Если есть опасения относительно въезда, могу тебя встретить у «бацьки» или РП», — відповідає Косторний.

«Тезка з Луцка» — це, ймовірно, Олександр Кононович, з яким Косторний також переписувався.

Олександр Кононович відомий антиукраїнський пропагандист, який неодноразово коментував ситуацію в Україні для російських ЗМІ, таких як «News Front» та «Россия-1». До того ж він є старостою Російської общини  Волинської області та замголови Антифашистського Комітету України (АФКУ) і головою Волинського обласного АФКУ. Кононович має брата Михайла таких же поглядів, про якого згадував у листуванні з Косторним, надіславши файл «Охота на Михаила Кононовича». 

6 березня 2022 року СБУ затримала братів Кононовичів у Києві, запідозривши їх у роботі на спецслужби Росії та Білорусі. З 2014-го брати відвідували тимчасово окуповану територію на сході України та проводили конференцію з росіянами, а також поширювали неправдиву інформацію про фашизм в Україні.  

Косторний і Кононович мали допомогти журналістці Акчуріній у підготовці пропагандиських матеріалів, що показують картинку нібито українська влада ув’язнює людей, які воюють на сході України. Особливу увагу Акчуріна приділяла питанню «убежища» в Україні для виїхавших росіян. Це стосувалося громадян РФ, які після 2014 року підтримали Україну і вступили до лав української армії чи просто переїхали. 

Нагадаємо, у лютому Галицький районний суд міста Львова розпочав розглядати по суті справу державної зради 72-річного колишнього КДБіста Олександра Косторного. Його обвинувачують у корегуванні ракетних ударів по Яворівському полігону шляхом передачі інформації представникам РФ.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності