• Головна
  • Новини Львівщини
  • На Львівщині жителі шахтарського містечка протестують проти залучення до роботи ув'язнених: деталі

На Львівщині жителі шахтарського містечка протестують проти залучення до роботи ув'язнених: деталі

На Львівщині жителі шахтарського містечка протестують проти залучення до роботи ув'язнених: деталі

Ув’язнених дійсно можуть залучати до робіт поза межами колонії

На Львівщині жителі міста Соснівка Червоноградського району протестують через ймовірне залучення до робіт на шахті ув’язнених з виправної колонії.

Про це пише «Суспільне».

Директор шахти запевняє, що цей проєкт наразі не реалізовується і навіть не напрацьований. Втім місцеві жителі не вірять у це й винесли питання на розгляд сесії Червоноградської міської ради. Зокрема, вони просять не допускати до робіт на місцевій шахті «Надія» ув’язнених, які відбувають покарання у колонії.

«21 квітня до нас дійшла така інформація, що шахта хоче залучити до вуглевидобутку ув’язнених. 10 чоловік ув’язнених, які проходять якби вже в Дрогобицькій виправній колонії навчання. Вони повинні прибути на шахту і пройти практику. Тоді їх залучатимуть для роботи під землею. Що нам стало досить дивно. Тому що в колонії навчитися за два місяці шахтарської справи – це, напевно, неможливо», — каже староста округу Соснівки Ірина Харчук.

Проти такого проєкту активно виступають мешканці Соснівки.

«Зараз, в часи війни, щоб були люди, які засуджені, і працювали на таких небезпечних, на таких важливих ділянках роботи – ну це даруйте. Громада тому і встала. І щоб на такі роботи брали ненавчених, необізнаних людей – даруйте», — обурюється Галина Ткач.

Водночас за словами голови профспілки шахти Руслана Віхтя, громада зверталася до керівництва «Надії» за роз’ясненнями.

«Це все без погодження з нами було. Це все було зроблено так, щоб люди не знали. Але люди побачили події, ми зібрали збори і просили керівництво пояснити, що це таке. Сказали, що ще документи не підписані до кінця і вони в процесі погоджень. Згідно з наказом Міністерства енергетики, наше підприємство знаходиться в стані підготовки до ліквідації. І до 1 жовтня має бути зупиненим, припинити свою діяльність», — розповідає Руслан Віхоть.

Він додав, що зараз на підприємстві працює більш ніж 300 людей, а понад 30 з них мобілізували до війська, тож працівників на шахті дійсно бракує.

Натомість керівник шахти Павло Мороз запевнив, що проєкт щодо залучення ув’язнених наразі не реалізовують.

«Хочу повідомити вам, що як такого проєкту наразі не існує. Велися лише такі розмови про можливість залучення. Є ж законні підстави, якими можна керуватися. Але самого проєкту ще немає. Потрібно погодження міністерства, відповідних інших служб. Шахта працює до вересня. Фінансування також до вересня. Далі, можливо, перехід на власні кошти. Відповідно, потрібно збільшення вуглевидобутку, щоб забезпечувати життєдіяльність підприємства як такого. Тому і підбираються всілякі варіанти можливі», — сказав керівник шахти.

Ув’язнених дійсно можуть залучати до робіт поза межами колонії. Винятки є лише для неповнолітніх та довічно засуджених.

«Чинне законодавство, яке власне регулює процедуру і порядок відбування покарань, дійсно передбачає таку можливість. Тобто, направду закон не забороняє використовувати працю засуджених поза межами установ, де вони відбувають покарання. Має бути збережена належна охорона засуджених і ізоляція», — каже адвокатка Лілія Баюш.

У свою чергу на сесії Червоноградської міськради ухвалили звернення до президента, голови Верховної ради та профільних міністерств, щоб не допустити ув’язнених на шахту та забезпечити бронювання шахтарів від мобілізації.

Нагадаємо, днями СБУ спільно з поліцією провели обшуки на шахті «Надія». Керівництво підозрюють у розтраті державного майна.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності