9 місяців у російському полоні: прикордонник зі Львівщини розповів свою історію

9 місяців у російському полоні: прикордонник зі Львівщини розповів свою історію

Попри те, що військовий мав осколкове поранення, медичну допомогу йому не надали

15 квітня 2022 року російські військові взяли пораненого військового Тараса Татаріна в полон. Там він провів 9 місяців й втратив 22 кілограми ваги. На щастя, 8 січня 50 українських захисників, серед яких був і Тарас, обміняли й вони повернулися додому.

Про це пише «Суспільне».

Прикордонник Тарас Татарін був на передовій з першого дня повномасштабного вторгнення. Спочатку він виконував бойові завдання у Донецькій області. Проте 15 квітня у селищі Піски-Радьківські на Харківщині у бою Тарас отримав поранення руки й потрапив у російський полон.

«Почався обстріл з «Тигрів». З машини нічого не лишилося, але дивом вижили і потрапили в полон. Коли ми перебували в СІЗО, то нам розповідали, що України вже як такої немає. Немає Херсону, немає Запоріжжя, немає, звичайно, Донецької і Луганської областей, що Львів вже не Україна, а перейшов у Польщу», — пригадує прикордонник.

Спочатку військового вивезли в СІЗО Білгородської області, а пізніше — у СІЗО Брянської області. Попри те, що військовий мав осколкове поранення, медичну допомогу йому не надали.

«Спочатку рана трішки гноїлась, то промивалось водою, милом, дезінфекцію сам проводив і воно потім все затягнулося», — каже Тарас Татарін.

У полоні прикордонник провів дев’ять місяців. Та хлопці не знали ні який день, ні котра година, й не отримували жодних новин.

«Один раз нам дали написати лист додому, але це завдяки якійсь перевірці з Москви. Нас попередили, що буде перевірка. Усім в камери видали листки, щоб ми написали листи своїм рідним, що ми живі-здорові, але не зазначалося, де ми знаходимось, що з нами. Це було написано в травні, а до батьків дійшов лист приблизно у жовтні. Стільки часу ніхто не знав де я, що я і взагалі», — розповідає прикордонник.

За 9 місяців у полоні Тарас Татарін схуд на 22 кілограми. Наразі він уже повернувся до своєї форми.

«Порції були маленькі, воно все було на воді, неякісне. Могло бути з піском, їжа була дуже неякісною», — каже військовий.

Втім 8 січня прикордонник став одним із 50 українських військових, яких вдалося звільнити внаслідок обміну.

«Всіх порозвозили по госпіталях, щоб надати нам медичну допомогу, так як на території Росії в СІЗО не надавали ніякої допомоги. Зі мною мій осколок так сидів 9 місяців практично. І вже тут в київському госпіталі зробили операцію, витягнули осколок», — розповідає Тарас Татарін.

Захисник пройшов реабілітацію й наприкінці березня повернувся на службу. Служить і його молодший брат, який також з перших днів повномасштабної війни став на захист України.

Нагадаємо, глава ГУР Кирило Буданов нещодавно заявив, що Україна наближається до обміну полоненими з Росією у форматі «всіх на всіх». Наразі тривають переговори.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності