З життя пішла людина-епоха: на Львівщині провели в останню путь ветерана ОУН-УПА

З життя пішла людина-епоха: на Львівщині провели в останню путь ветерана ОУН-УПА

Ветеран очолював підпільну боївку під псевдо «Малий»

На 94-му році відійшов у вічність станичний Самбірської станиці братства ОУН-УПА, відомий громадський діяч, почесний громадянин міста Микола Петрущак.

Про це повідомили у Самбірській міській раді.

«Він був людиною-епохою, непересічною особистістю, прожив непросте життя та завжди охоче ділився досвідом», - йдеться у повідомленні.

Поховали Миколу Петрущака на місцевому кладовищі у родинному гробовці.

«Протягом усього життя Микола Петрущак займав активну проукраїнську позицію. Стояв у витоків незалежності України, за яку боровся. На усіх заходах, які відвідував, настановляв молоде покоління пам'ятати про великі дні визвольних змагань. А протягом останніх років життя пишався нащадками УПА - нашими воїнами Збройних Сил України», - зазначили у Самбірській міськраді.

Біографічна довідка

Микола Петрущак народився 6 січня 1930 року у селі Сторона  Дрогобицького району у простій сільській родині справжніх патріотів України. Початкову освіту здобув у сільській школі. У старших класах навчався у Дрогобицькій гімназії.

У грудні 1944 року під час облави у рідному селі, здійсненої військами НКВС, був затриманий. Через відсутність доказів для утримання його звільнили. Очолював підпільну боївку під псевдо «Малий».

У повоєнні роки навчався у педучилищі м. Борислав, проте через переслідування органами НКВС змушений був покинути навчання. 

У 1947 році Микола Петрущак був затриманий радянськими спецслужбами та рік провів у колонії для неповнолітніх у Дрогобичі та Львівській тюрмі «Бригідки». Засуджений до 10 років виправно-трудових таборів за участь в українському визвольному русі. У 1948 році під час етапування до місця відбування покарання йому вдалося втекти і повернутися додому. Після повернення продовжував підпільну боротьбу.

У травні 1949 року під час виконання доручення повстанців потрапив у засідку радянських спецслужб, був поранений та затриманий представниками НКВС. Під час слідства його утримували в тюрмах м. Борислав, Дрогобич та Львівській пересильній тюрмі №25. Того ж року засуджений до 10 років ув‘язнення у виправних таборах і до 5 років позбавлення громадянських прав. Відбував покарання в таборах Інти. Звільнений у 1956 році й повернувся на Батьківщину.

Нагадаємо, 31 березня 2023 року на 94 році життя зупинилось серце Марії Григор. Пані Марія була членкинею Бориславської станиці ОУН ім. Нечая, зв’язковою УПА, в’язнем мордовських політичних таборів.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності