Велосипедні маршрути та культурна мапа: на Львівщині триває процес агломерації

Львівська область розробляє одну з перших стратегій агломерації в України

У Львівській області триває процес розробки стратегії Львівської агломерації, який стартував ще наприкінці осені 2022 року. 

Відповідне рішення було ухвалено очільником Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Як відомо, для розробки агломерації було створено робочі групи, які відповідають за різні напрямки та охоплюють можливі сфери співпраці між громадами. 

Серед них:

  • просторовий розвиток;
  • економіка;
  • соціальна інфраструктура;
  • ЖКГ;
  • транспорт;
  • екологія.

Зазначимо, що агломерації – це насамперед співпраця самостійних громад області. Ще до повномасштабного вторгнення їхній розвиток на Львівщині був визначений, проте після 24 лютого цей процес сповільнився.

Однак, Львівська область відіграє особливу роль, розробивши одну з перших стратегій агломерації в України. Адже після війни такою моделлю розвитку зможуть скористатись інші потенційні агломерації – Дніпровська, Запорізька, Криворізька, Одеська, Харківська. Також слід не забувати про досвід Київської агломерації, бо вона почала упорядковувати взаємодію між громадами значно раніше.

Практика агломерації є поширеною формою взаємодії місцевого самоврядування і в Європі. Через це розвитку Львівської агломерації допомагає програма Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» і один із партнерів польський Фонд місцевої демократії імені Єжи Регульського. 

Уже напрацьовано понад 60 проєктів. Деякі з них можна реалізовувати вже зараз, частина вимагає опрацювання, інші «великі проєкти» потребують додаткових ресурсів.

Львівська область вже почала роботу над розвитком мережі велосипедних маршрутів. Йдеться про маршрути туристичного характеру вихідного дня, завдяки яким львів’яни зможуть частіше відвідувати цікаві місця в навколишніх громадах.

Також незабаром буде представлена культурна мапа Львівської агломерації для того. 

Нагадаємо, у Львові відбувся форум, де «зачепили низку важливих питань, в тому числі, створення нових програм для забезпечення незахищених категорій населення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності