• Головна
  • Новини Львівщини
  • Козицький розповів про нові виклики, які спіткали жителів Львівщини після початку повномасштабного вторгнення

Козицький розповів про нові виклики, які спіткали жителів Львівщини після початку повномасштабного вторгнення

Козицький розповів про нові виклики, які спіткали жителів Львівщини після початку повномасштабного вторгнення

Минулого року на Львівщині відремонтували 25 гуртожитків, що дало можливість оселити додатково 2 тис. людей

Важливу роль в адаптації ВПО на Львівщині зіграли волонтери. Проте також змінилося й суспільство, яке швидко реагує на нові виклики війни.

Про це заявив голова Львівської ОВА Максим Козицький під час проведення у Львові Форуму, який є частиною стратегії «Медико-психосоціальної послуги Львівщини», повідомляє кореспондент LVIV.MEDIA.

«Коли почалась війна, ніхто нас не вчив, як зустрічати потяги чи надавати допомогу людям. Хочу подякувати насамперед волонтерам, церкві і небайдужим людям, які підставили плече власному народу. Саме завдяки їм ми впорались із тим, що було. Впорались - теж питання умовне. Ті виклики, які стоять зараз перед нами, не менші, ніж ті, які були від початку повномасштабного вторгнення. Ми маємо чітко розуміти, що люди, які йдуть від страхіть війни, місцеві мешканці будуть мати і мають величезні проблеми адаптації у суспільстві. Суспільство буде інакшим. І наше завдання зробити все, щоб тих проблем стало менше. Це стосується психоемоційної підтримки, ментального здоров'я, а також соціальних послуг і соціалізації людей. Ці виклики стоять перед нами», - сказав Максим Козицькй.

За його словами, церковні та волонтерські організації дали можливість людям знайти нове житло. Водночас зараз ЛОВА не вистачає власних потужностей тому завдання, яке перед собою ставить обласна адміністрація – об'єднати навколо себе людей для допомоги потребуючим.

«Я просив би громади, які дуже допомагають, також звернути увагу на найбільш незахищені верстви населення. Їм помагати найважче, але для нас завдання допомогти кожному, хто того прагне», - зазначив очільник Львівської ОВА.

Він додав, минулого року на Львівщині завдяки неурядовим організаціям, волонтерам та обласному бюджету відремонтували 25 гуртожитків, що дало можливість оселити додатково 2 тис. людей.

«Але результат для себе, як я це бачу, це ставлення до людей, це бажання допомогти, щоб суспільство змінювалось. От бажання допомогти і розуміння того, що рано чи пізно і ми можемо опинитися в такому становищі, і наше завдання, щоб суспільство це сприймало, як рівних собі. Коли змінюється ставлення суспільства, оце важливо. Суспільство має змінюватись», - наголосив Козицький.

Водночас він навів приклад, коли три роки три роки тому почалась пандемія Covid-19, й Львівщина не була готова до нових викликів.

«Були Нові Санжари, а в нас були Винники, коли люди не хотіли зустрічати українців, які просто були хворі. Були цілі бої і це було не тільки в Нових Санжарах. Давайте чесно говорити, що це було у Львові. Той самий госпіталь у Винниках, коли громада не сприймала цього. Я думаю, що за три роки тих викликів, що були в суспільстві, люди змінились. І це важливо. Мені приємно, що зараз ні Нові Санжари, ні нові Винники не повторяться. Люди готові простягнути руку українцю, який втратив житло. Ми готові об’єднуватися навколо людських цінностей. Це те, за що ми воюємо на фронті», - підсумував Максим Козицький.

Нагадаємо, очільник ЛОВА також зазначав, що українці, які втекли від військових дій на територію Львівської області, мають залишитися в регіоні, що дасть підстави для подальшого економічного і соціального розвитку регіону.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності