На Львівщині спостерігають за чорними лелеками: орнітологи встановлюють фотопастки

На Львівщині спостерігають за чорними лелеками: орнітологи встановлюють фотопастки

Гнізда чорний лелека будує на деревах на висоті 8–20 м у розгалуженні головного стовбура або на великих бічних гілках

У другій половині березня починають встановлювати фотопастки на гніздах рідкісного чорного лелеки.

Про це пишуть на сторінці Державного природознавчого музею.

«Зробити це критично важливо до заселення гнізда, адже якщо птахи вже прилетіли, то потрібно піклуватися про їх спокій, щоб вони не покинули місце гніздування», - йдеться у повідомленні.

Для цього виду характерним є гніздовий консерватизм – щороку птахи прилітають на ті самі місця, проте їх легко сполохати. Власне фактор непокою поряд із вирубуванням лісів та меліорацією сільськогосподарських угідь у смузі лісостепу є основними причинами зниження чисельності популяцій цього виду.

«Встановлення фотопасток справа непроста, адже гнізда чорний лелека будує на деревах на висоті 8–20 м у розгалуженні головного стовбура або на великих бічних гілках», - пишуть на сторінці музею.

Для того щоб дістатися гнізда науковці використовують альпіністське спорядження, великі «рогатки» для закріплення гнучких металевих драбин, самі фотопастки, які записують фото та відеоматеріали, акумулятори.

Паралельно обстежують ділянку землі під гніздом, щоб перевірити чи не загинули минулорічні пташенята. Для виявлення втрачених металевих кілець науковці в своєму арсеналі мають металошукач. За необхідності проводять чистку гнізда від поліетилену і мотузок, які можуть зашкодити майбутньому виводку.

Програма охорони чорного лелеки в рамках проекту «Ciconia-Ukraina» триває з 2005 року. Науковці музею та Західноукраїнського орнітологічного товариства досліджують та охороняють цих рідкісних птахів у межах всієї України.

Нагадаємо, у центральній частині Львова майже зникли горобці. Це пов’язано з конкуренцією між видами та зміною забудови.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності