Львів’янка реставрує та продає старі сільські будиночки: відновлена хатина коштує 4-14 тис. дол

Львів’янка реставрує та продає старі сільські будиночки: відновлена хатина коштує 4-14 тис. дол

Після ревіталізації кожна хата отримує «кольорову» назву: оливкова, синя, бірюзова, карамельна, гірчична, кольору осінньої ночі чи сушеної м’яти. Часто кольори та рівень комфорту хатини обирають власники.

У 2018 році Ганна Гаврилів для порятунку Поморянського замку на Львівщині створила благодійний фонд «Спадщина.UA» . Якийсь час він займався промоцією та залученням коштів для реставрації споруди.

Про це пише «Економічна правда»

Згодом ініціатива розширилася. Організація взяла під опіку ще кілька історичних будівель на Львівщині і почала розвивати їх культурно-туристичний потенціал.

«У 2018-2020 роках ми з експертами та місцевими громадами дали поштовх відродженню Поморянського замку, Тартаківського палацу та будівлі товариства "Сокіл" у місті Бібрка на Львівщині. За час активної діяльності мали статус найбільш ефективної громадської організації у сфері системного та комплексного відродження пам’яток», – розповідає Гаврилів.

За її словами, волонтерська праця виявилася доволі утопічною та малоефективною в тривалій перспективі. Саме це спонукало її шукати нові інструменти для порятунку культурної спадщини.

У 2020 році паралельно із соціальними проєктами благодійного фонду Гаврилів зайнялася приватним інвестуванням в історичну нерухомість.

Один з найвідоміших прикладів – ревіталізація будівлі старої школи 1905 року в Роздолі на Львівщині, яка стала мультифункціональним центром для місцевого бізнесу.

У 2022 році Гаврилів почала розвивати серійний проєкт з відновлення старовинних хаток на Львівщині.

Першу хатину в Поморянях на межі Львівської і Тернопільської областей Гаврилів придбала задовго до війни і відновила для себе.

Поморяни – колишнє містечко з багатою історією і туристичним потенціалом. Зараз це селище з тисячею мешканців.

У ньому розташовані кілька пам’яток національного значення: Поморянський замок-палац 16 століття, старовинна дерев’яна церква 17 століття, бароковий мурований костел 18 століття, а також руїни неоготичної ратуші кінця 19 століття. Неподалік – Золочівський замок.

Ще два будинки Ганна придбала, щоб розвивати зелений туризм. Планувала створити мережу старовинних хатинок «Мальовані Поморяни» з максимальною автентикою: білені вапном стіни, а вікна та двері – завжди сміливих відтінків.

Однак війна внесла свої корективи. Замість туризму з’явився запит на відносно недороге житло з автономним пічним опаленням. Пошук безпечних місць спонукав людей обирати сільську місцевість.

Перші відреставровані три хатини на початку літа 2022 року Ганна продала. Так почався проєкт з пошуку та ревіталізації старих сільських хат. За останні пів року в Поморянах відновили десять хатинок, ще п'ять – у роботі.

Власниками відреставрованих хат у Поморянах та довколишніх селах стали люди переважно творчих професій: журналісти, дизайнери, художники, айтівці.

«У Поморянах, де феноменальний культурно-туристичний потенціал, але дуже бідна громада, ми леліємо кожного нового резидента і запрошуємо не лише приїжджати сюди на вихідні, а й прописуватися та платити в громаду податки. Усі ми впливаємо на майбутнє маленького історичного українського містечка», – каже засновниця ініціативи.

«Наша аудиторія – це молоді, активні, свідомі та спроможні люди, переважно сім’ї, поціновувачі культурної спадщини України, що плекають своє коріння. Через війну аудиторія поціновувачів наших хатинок збільшилася. Війна актуалізувала в суспільстві поняття української ідентичності і підняла інтерес до своєї історії та культури», – пояснює Гаврилів.

Вартість відновлення сільської хати становить 1-7 тис дол залежно від стану будівлі та побажань замовника. Крім прямих витрат на роботи й матеріали, є ще витрати на юридичну та логістичну складові.

Відреставрована хатина коштує 4-14 тис дол. Хатинки бувають різних років забудови: від початку 20 століття до 60-70-х років, переважно глиновальковані та з фальцевою покрівлею.

Будівлі трапляються у різному стані. Деякі потребують суттєвих вкладень, аби вивести їх з аварійного стану. Під час ремонту майстри намагаються максимально зберегти автентичність хати.

Як правило, при ревіталізації залишають муровану глиняну пічку, дерев’яну підлогу, якщо вона в доброму стані, вікна, двері або автентичні дерев’яні меблі.

У кожній старій хаті є комора, яку за бажанням нових власників переобладнують на санвузол. Також майстри підводять електричні та сантехнічні комунікації.

Після ревіталізації кожна хата отримує «кольорову» назву: оливкова, синя, бірюзова, карамельна, гірчична, кольору осінньої ночі чи сушеної м’яти. Часто кольори та рівень комфорту хатини обирають власники.

«Запити нових господарів різні: когось влаштовували комунікації на рівні "для дачі", а комусь необхідні умови для повноцінного проживання. Усе індивідуально», – каже Гаврилів.

Ініціатива з відновлення старовинних хаток у Поморянах вийшла за межі селища. Засновниця проєкту працює над реставрацією хатинок біля Свірзького та Олеського замків, а також у центрі килимарства – Глинянах на Львівщині.

Недавно вона придбала садиби в селі Крачанівці на Хмельниччині та в селі Полиці на Волині. Для них також шукають інвестора.

Ціни на такі хатини в селах Поділля та Галичини у 2022-2023 роках суттєво зросли.

«Попит сформували внутрішньо переміщені родини зі сходу та півдня країни, які втратили домівки і не можуть придбати нерухомість у місті або шукають тимчасове житло в безпеці. У провінції і ризики ракетних ударів менші, і сирени звучать тихіше», – пояснює Ганна.

Нагадаємо, на Львівщині шукають господарів для відреставрованої лимонно-гірчичної хатинки. Попри ремонт, майстри намагались зберегти автентичність споруди: всередині залишили піч і дощату підлогу. На території біля дому розташовані дві великі стодоли для закрутів та дров, а також яблуневий сад.

Додамо, раніше ініціатива «Спадщина.UA» відреставрувала столітній будинок теж у Поморянах на Львівщині. Після реновації в хаті поселилося подружжя з Києва.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності