Скорочення виробництв та зростання цін: чого очікує бізнес на Львівщині

Підприємства торгівлі прогнозують зростання цін на продукцію власного виробництва.

Внаслідок бойових дій та російських атак бізнес Львівщини очікує скорочення обсягів виробництва товарів в послуг в Україні.

Про це свідчать результати опитування НБУ керівників підприємств Львівської області щодо їх ділових очікувань.

Так, понад 40% опитаних підприємств очікують скорочення обсягів виробництва товарів та послуг в Україні. Близько 20% не очікують змін в обсягах виробництва. Окрім того, підприємства очікують зменшення обсягів реалізації продукції на зовнішньому ринку.

Також 54% опитаних вважають, що протягом наступних 12 місяців інфляція не перевищить 20%. На думку бізнесу, на інфляцію впливають воєнні дії, курс гривні до іноземної валюти та витрати на виробництво. Знецінення гривні відносно долара очікують 83,3% опитаних, у цілому по Україні знецінення очікує 88,5% опитаних.

Підприємства торгівлі прогнозують зростання цін на продукцію власного виробництва. Зокрема, найбільше на ціну впливатимуть ціни на енергоносії, сировину та матеріали, а також курс гривні до іноземних валют.

Попри це, збільшилися очікування щодо потреби підприємств Львівщини у позикових коштах. Так, більшість опитаних, які планують брати банківські кредити, надають перевагу кредитам у національній валюті.

Головними стримуючими чинниками у залученні кредитів є високі ставки за кредитами та надмірні вимоги до застави.

Серед іншого, 91,9% респондентів також зазначили, що не мають проблем із проведенням операцій з коштами, розміщеними на банківських рахунках.

Нагадаємо, З лютого 2023 року відновили прийом заявок за державною програмою «єРобота» на отримання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу. Отримати кошти зможуть підприємці, які вже ведуть бізнесову діяльність та ті, хто лише має намір відкрити власну справу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності