Прихисток із майбутнім: на Львівщині створили комфортний будинок для проживання ВПО

Прихисток із майбутнім: на Львівщині створили комфортний будинок для проживання ВПО

Для людей облаштували комфортні умови та забезпечили їх усією необхідною технікою

Сьогодні, 15 лютого, у Самборі Львівської області офіційно завершили капітальний ремонт приміщення для прихистку внутрішньо переселених осіб. Незабаром там зможуть оселитися близько 130 осіб.

На місці побувала журналістка LVIV.MEDIA Каріна Нечитайло.

Проєкт перетворення громадського будинку у простір для проживання внутрішньо переміщених осіб здійснювала Мальтійська служба допомоги. У співпраці з місцевою владою та Львівською обласною військовою адміністрацією вдалося провести капітальний ремонт занедбаної будівлі колишньої дитячої поліклініки.

«Будинок стояв роками порожній. Окрім стін тут нічого не лишилося, але й вони частково нові. Дах, вікна, підлога, утеплення, вся мережа водо- та теплопостачання — все нове. Ми відремонтували цей об’єкт за пів року. Це було зовсім не просто: частково без світла та з певними впливами війни», — розповів голова Мальтійської служби допомоги в Україні Павло Тітко.

Роботи розпочали у жовтні 2022-го. На місці старої поліклініки облаштували триповерховий будинок на трьох-, чотирьох- та шестимісні кімнати з усіма необхідними меблями.

На кожному поверсі обладнали декілька душових кімнат та санвузлів з сучасною технікою. На другому та тьрьому поверхах є кухня та їдальня.

«Це лише один з проєктів, який реалізує Мальтійський орден в Україні. Є також інші прихистки, а також надання гуманітарної допомоги, психосоціальної допомоги тощо. Ці проєкти мають особливу увагу до дітей. Також ми підтримуємо різні школи та сиротинці, маємо програми з дистриб’юції їжі та інших гуманітарних матеріалів першої необхідності», — розповів повноважний посол Мальтійського ордену в Україні Антоніо Ґаззанті Пульєзе ді Котроне.

Голова Львівської ОВА Максим Козицький подякував представникам Мальтійського ордену за допомогу та внесок у перемогу України. Також він наголосив, що Львівщина й далі готова приймати внутрішньо переміщених осіб.

«Два мільйони людей приїхали за перші два місяці війни на Львівщину, з яких 630 тисяч тут вже знайшли свій дім. Ми готові прийняти і допомогти кожному», — зазначив Максим Козицький.

Загалом на відбудову витратили 23 мільйони гривень. Повністю всі витрати на себе взяла Мальтійська служба допомоги. Ці кошти вони збирали ще від початку війни. Їх пожертвували для України небайдужі жителі Німеччини.

«Сьогодні ми маємо практично реалізований проєкт. Коли погодні умови покращаться, ми зробимо благоустрій внутрішнього дворика: бруківку, лавочки, смітники, висадимо дерева і зробимо огорожу», — розповів міський голова Самбора Юрій Гамар.

Уже незабаром сюди заселять внутрішньо переміщених осіб. На запитання як будуть використовувати приміщення після війни, мер Самбора зазначив, що після того, як люди поїдуть відбудовувати свої домівки, там планують створити міський готель для спортсменів і музикантів.

Нагадаємо, на Львівщині відкрили відремонтований будинок для дітей-сиріт із Запоріжжя. Там функціонуватиме дитячий кабінет для занять з психологами, реабілітаційна зала та декілька ігрових кімнат.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності