Вивезення, утилізація та переробка сміття: яка ситуація на Львівщині

Сміття

Майже чверть львів’ян змушені самостійно шукати місця збуту сміття

Найбільша частина відходів у Львівські області вивозиться на полігони, або ж компостується. Однак й надалі залишається проблемним питання переробки сміття.

Про це в інтерв’ю LVIV.MEDIA повідомив керівник Департаменту паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та ЖКГ Львівської ОВА Богдан Кейван.

Щорічно на Львівщині утворюється близько 700 тис. тонн твердих побутових відходів, а це 290 кг на одну особу за рік. Система управління в основному базується лиш на зборі й захороненні відходів. На території області діють понад 60 спеціалізованих підприємств, які займаються вивезенням сміття. Більша частина населення все ж охоплена централізованих вивезенням відходів, але майже чверть львів’ян змушені самостійно шукати місця збуту сміття.

Однак на Львівщині досі залишається проблема з переробкою сміття. У 2022 році у Львівській ТГ було зібрано 215,7 тис. тонн відходів, з яких лише 960 тонн відправили на заготівельні пункти сировини (скло, пластик, макулатура).

Загалом в області діють 5 ліній для сортування відходів, які змонтовані на полігонах у Самборі, Буську, Червонограді, Золочеві та Стрию. Незабаром мають з’явитися ще дві лінії сортування у Стрийській і Новояворівській територіальних громадах. Їх планують запустити вже у 2023 році. Планується що нові сортувальні центри зможуть охопити до 50 тис. тонн сміття на рік.

Також за словами Богдана Кейвана зараз на Львівщині розміщено близько на 20 санкціонованих звалищ. Така ситуація виникла через заповненість працюючих полігонів. Там накопичено вже понад 5 млн тонн сміття, а середній відсоток заповнення звалищ сягає 75%.

Нагадаємо, у Львівській області зафіксували нові випадки незаконного розміщення побутових відходів. Зокрема, біля дороги в смт Брюховичі виявили хаотичне розміщення відпрацьованих автомобільних шин. 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності