Мобілізація на Львівщині: де можуть роздавати повістки та що робити людині, яка їх отримала

Український військовий

В Україні немає другої хвилі мобілізації

Наразі тривають мобілізаційні процеси, які розпочалися ще 24 лютого 2022 року. Зараз мобілізація триває активніше, оскільки формуються додаткові підрозділи, які потребують людського ресурсу.

Про це в інтерв’ю радіо «Львівська хвиля» розповів начальник Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Тіщенко.

Крім того, він розповів, де та як вручаються повістки, що потрібно робити людині, яка її отримала, та як ці процеси відбуваються на Львівщині.

Чому на Львівщині масово роздають повістки

Наразі ніякої інтенсивної хвилі мобілізації на Львівщині немає. Хіба формуються підрозділи, які будуть забезпечувати ротацію тих, хто на фронті перебуває 11 місяців. Це не інтенсивна хвиля, вона почнеться, коли з Білорусі попре орда, але буде дві хвилі. Інша хвиля почнеться, коли знову всі повернуться до військкоматів, і будуть ті, які виїжджатимуть за кордон та розказуватимуть: «Це не моя війна, я тут чекаю останнього». Деякі з підрозділів будуть посилювати напрямок Волині, аби замінити підрозділи, які більш навчені. Ніхто не буде їх кидати вперед, багато поїде за кордон вчитися на нову техніку. Підрозділи формують не лише ЗСУ, а й прикордонники, Нацгвардія тощо.

Де можуть роздавати повістки

Повістки можуть роздавати будь-де — в громадських закладах, в транспорті тощо. Це можливо, оскільки в державі діє воєнний стан. Воєнний стан передбачає, що кожен громадянин України має носити при собі обліковий військовий документ — це або приписне, або військовий квиток, або тимчасове посвідчення. І тоді, коли його зупиняють, він показує військовий квиток. Якщо там прописано, що він має відстрочку, його відпускають, якщо там нічого не прописано, йому вручають повістку і він йде у військкомат. Якщо людина нам підходить, і вона після проведення медкомісії є придатною до військової служби, в неї немає сімейних обставин, щоб її комісувати, вона буде мобілізована до ЗСУ. ОТГ виписують, керівники підприємств виписують, вони оповіщають людей наказом по підприємствах, і люди повинні з’явитись у військкомат.

Що робити, коли вручили повістку

Після того, як людині вручили повістку, потрібно піти у військкомат. Там треба показати цю повістку, після чого відправлять на медичну комісію. «Ти проходиш медичну комісію. Якщо ти придатний до служби, тебе запитують чи в тебе є обставини сімейні, чи ти ніде не вчишся. Якщо ти вчишся, ти приносиш довідку, але медогляд ти все рівно проходиш, бо мають визначити твою придатність. От кажуть: “Чому мене викликали, бо я непридатний?”. Ну звідки ми знаєм, що ти непридатний, якщо ти не проходив військову комісію».

Чи відправляють мобілізованих одразу на фронт

Мобілізованих не відправляють одразу на фронт. У зону бойових дій, на дальні лінії фронту, після мобілізації можуть відправити лише тих, у кого є бойовий досвід. А тих, хто не має бойового досвіду, можуть відправити в третю лінію для того, щоб людина побула там певний період, набула певних навичок, загадала щось. Але не одразу на «нуль».

Чи правда, що ніхто з працівників військкоматів не служить у війську

Наразі три тисячі людей з військових комісаріатів Львівщини служать на фронті. Це люди з рот охорони, безпосередньо з військкомату. У нас є загиблі та порені. Ці люди, які пішли з військкомату, вони також служать. Не може бути так, як кричать: «Давайте весь військкомат хай йде, вони мають досвід». Піде весь військкомат, хто буде займатися справою? Три тисячі людей з військових комісаріатів, я вважаю, це багато.

Чому сталася ситуація, що повістка прийшла людині з інвалідністю

Це був 2012 рік, коли про війну ще ніхто нічого не говорив. І на той період людину це, напевно, задовільнило. Він мав сказати: «А чому я обмежено придатний?». Він мав бути виключеним, але його з обліку ніхто не виключив. В нас люди не розуміють деколи законодавства. І ця людина, коли їй принесли повістку, вона прийшла і каже: «А чому ви мене викликали?». Їй кажуть: «Бачте, у вас є стаття така, ви є по призову на строкову службу обмежено придатний по цій статті медичній, а по мобілізації підлягаєте призову. Він [чоловік з інвалідністю — ред.] більше в військкоматі на військовому обліку стояти не буде. Але й у 2012 році був такий діагноз. Чому тоді не поставили правильно його, я не знаю. Зараз йому все зробили правильно.

Людина на фронті, однак повістки приносять

Під час мобілізації в Україні виникають ситуації, коли повістку приносять людині, яка вже перебуває на фронті. Багато [людей — ред.] пишуть: «От в мене там вже три місяці служить чи чотири, а йому повістки приходять». Багато людей призиваються не тими військкоматами, де вони стоять на обліку. Наприклад, він стоїть на обліку в Галицько-Франківському, а призваний Закарпатським. Ми того не знаємо, що він призваний, і не повідомили нам, що він призваний цим військкоматом. Тому про будь-яку зміну треба повідомляти військкомати.

Чи гарантує отримана повістка поїздку на фронт

Якщо ти отримав повістку, це не означає, що ти одразу поїхав на війну. Повістку тобі вручають, щоб ти пішов у військкомат. Після того, як чоловік прийшов до військкомату, його відправляють на медичну комісію. Якщо ж у нього є якісь хвороби, троє дітей чи він навчається або є інші обставини згідно зі статтею 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», його ніхто забирати не буде. Зараз беруть до війська лише придатних. Навіть вчора ми здавали дуже велику команду і бачили, що якщо є скарги на здоров’я, їх не приймають, якщо є підтверджувальні документи, що людина дійсно довго хворіла. Тому не треба боятися повісток.

Які військові спеціальності зараз найбільш потрібні

Серед військових професій на Львівщині наразі найбільш потрібними є представники дефіцитних спеціальностей: артилеристи, танкісти, десантники. Але ми всі знаємо, це не секрет, що багато українців зараз вчаться військовій справі за кордоном. Багато кого відправляють, люди там перевчаються і повертаються сюди.

Чи довго триватиме війна

Це все залежить не від тих захисників, які зараз стоять на передовій України, і дійсно не від військоматів. Це деякі напевно і політичні рішення, це і рішення кожного громадянина Україна, яке він прийме для себе. На мою думку, цей рік не буде вирішальним. Може бути вирішальною битва, може бути перелом у війні. Я би хотів, щоб цей рік закінчилось все. Це все довго тягнеться. Ну я не Арестович, я не можу давати прогнози.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів ухвалив новий порядок бронювання військовозобов’язаних.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності