• Головна
  • Новини Львівщини
  • У Львові за січень сталось понад 2 тисячі випадків домашнього насильства: скількох кривдників покарали

У Львові за січень сталось понад 2 тисячі випадків домашнього насильства: скількох кривдників покарали

У Львові за січень сталось понад 2 тисячі випадків домашнього насильства: скількох кривдників покарали
Фото: pexels

На профілактичному обліку перебуває 5 336 кривдників

У січні 2023 року до поліції Львівщини надійшло 2 088 повідомлень про вчинення домашнього насильства. За кожним таким фактом поліцейські провели перевірки, за результатами яких правопорушники були притягнуті до відповідальності.

Про це повідомили у поліції Львівщини.

Зокрема, слідчі територіальних підрозділів поліції Львівщини відкрили 36 кримінальних проваджень за ст. 126-1 (домашнє насильство) Кримінального кодексу України та 2 — за ст. 390-1 (невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників) Кримінального кодексу України. Крім того, складено 702 адміністративні протоколи за ст. 173-2  (вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Також винесено 3 185 заборонних приписів  стосовно осіб, які вчинили домашнє насильство. Зокрема, 133 особам приписано залишити місце перебування, 124 кривдникам заборонено входити та перебувати в місці проживання постраждалої особи, ще 295 заборонено в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

Так, станом на сьогодні 6 лютого на профілактичному обліку перебуває 5 336 кривдників. 

«Домашнє насильство — це злочин, за який передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність. Якщо ви є жертвою домашнього насильства  або вам відомі такі випадки стосовно ваших родичів чи знайомих, повідомляйте про це на оперативну лінію 102 — поліцейські реагують на такі повідомлення цілодобово», — зауважили правоохоронці.

Відтак, постраждалі можуть звернутися на:

  • Урядову гарячу лінію із протидії домашньому насильству за номером 15–47;
  • безкоштовну Національну «гарячу лінію» протидії домашньому насильству: 0800 500 33 53 (зі стаціонарних), 116 – 123 (з мобільних);
  • Національну дитячу гарячу лінію 0800 500 225 (зі стаціонарних), 116 – 111 (з мобільних).

Також можна повідомити про насильство у чат-бот МВС в Telegram.

Нагадаємо, на Львівщині облаштують притулок для постраждалих від домашнього насильства. Отримати допомогу у притулку зможуть мешканці восьми громад. Одночасно там зможуть перебувати 22 особи, які постраждали від домашнього насильства.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності