• Головна
  • Новини Львівщини
  • «Для мене це стало несподіванкою»: перше інтерв’ю головного патрульного Львівщини Андрія Крутня

«Для мене це стало несподіванкою»: перше інтерв’ю головного патрульного Львівщини Андрія Крутня

«Для мене це стало несподіванкою»: перше інтерв’ю головного патрульного Львівщини Андрія Крутня

Ексклюзивне інтерв’ю очільника Управління патрульної поліції Львівщини Андрія Крутня для LVIV.MEDIA

31 січня на Львівщині призначили нового керівника патрульної поліції. Управління очолив 31-річний Андрій Крутень, який до цього часу був керівником патрульної поліції Волині.

Передувало цьому призначенню службове розслідування, яке 22 січня розпочав Департамент патрульної поліції щодо тодішнього очільника Управління патрульної поліції Львівщини Романа Пилипенка. Причиною уваги до стало відео, яке того дня з’явилося у соцмережах. У хвилинному ролику Пилипенко дарує працівниці обласної ради Василині Софранюк перепустку для в’їзду авто на площу Ринок, яка є пішохідною.

Уже тоді було зрозуміло, що службове розслідування матиме наслідки для Пилипенка, але несподіванкою стало те, що вони настали так швидко. Саме розслідування ще не завершилося, проте в Управління патрульної поліції Львівщини вже за тиждень після інциденту призначили нового очільника.

LVIV.MEDIA зустрілося з Андрієм Крутнем, щоб дізнатися, з яким налаштуванням та настроєм він прийняв нову посаду.

Андрій Крутень народився 22 вересня 1991 року. Проживав у Рівному. Служив у Збройних Силах України. Від січня до квітня 2016 року рядовий поліції. Згодом командир роти. Від грудня 2016-ого до червня 2019-ого заступник начальника Управління патрульної поліції у Рівненській області. Від червня 2019 року до сьогодні очолював Управління патрульної поліції у Волинській області. Одружений.

Як ви сприйняли своє призначення на Львівщину?

Відверто кажучи, для мене це стало несподіванкою. Зрозуміло, коли відбулася подія [оприлюднення відео у якому фігурував Пилипенко – ред.] у Департаменті патрульної поліції ухвалили низку рішень, і одне з них – якраз наказ щодо проходження служби на теренах Львівщини.

Я, як і будь-яка людина, мав на Волині своє життя. Але зараз ми живемо в час, коли Україна стоїть на захисті своєї державності, і обговорювати такі накази чи якось іншим чином порушувати його умови, я не став.

Звичайно, я виконую наказ і робитиму все залежне від мене для того, щоб виправдати довіру і, щоб мешканці нашої Львівщини, я вже можу говорити «нашої», були задоволені діяльністю такого величезного підрозділу як патрульна поліція України.

Коли ви дізналися про те, що є рішення про ваше переведення з Волинської до Львівської області?

Дізнався зовсім незадовго до вчорашнього [31 січня – ред.] призначення. Адже все у правоохоронній системі відбувається досить швидко, чітко і з категоричним ухваленням рішень.

Як ваша сім’я сприйняла ваше переведення до іншої області?

Як сприйняла дружина? На словах було: «Я тебе підтримую», але в очах було зовсім інше. В будь-якому разі у неї був свій побут, звичне життя з усталеними процесами. Я також був у підрозділі на території Волині. І багато зробив, щоб цей підрозділ був ефективним. Я вже облаштувався там і вже можна було говорити про комфорт несення служби, тому що, всі завдання, які столи перед нами, у повній мірі виконувалися. Проте, з’явився наказ і я зроблю все, щоб мешканці Львівщини були задоволені таким рішенням Департаменту національної поліції.  

Я планую перевезти до Львова дружину. Проте зараз у мене чимало справ, адже треба влитися в підрозділ, щоб бути ефективним.

Важко було залишати Волинь?

Я вже змінив декілька підрозділів перед тим, як з’явитися тут. Але це не означає, що я не залишаю частинку своєї душі і частинку себе в тому регіоні, де був. Коли я туди потраплю знову, то точно впізнаватиму ті вулиці, якими ходив. Але, сподіваюся, що за деякий час я також йтиму вулицями Львова і казатиму, що мені тут усе рідне.

Львів - прекрасне місто і я захоплююся ним. Я розумію ту відповідальність, яку на мене поклали таким переведенням.

Ви на посаді другий день. Що встигли зробити за цей час?

Встиг багато. За вчора, за ніч і за сьогоднішній день [1 лютого, - ред.]. Я ознайомлююся, вивчаю особовий склад, структуру управління поліції у Львівській області. Адже це масштабна організація і я намагаюся не порушити ті процеси, які тут до мене були правильно налагоджені. Це досить важливо.

Можливо, хтось із моїх колег вважає, що я прийду і почну тут все докорінно змінювати. Проте - ні, у жодному випадку. Якщо тут були ефективні процеси, які цілком задовольняли людей - для чого це змінювати? Це не правильно з точки зору керівника і менеджера. Що виграє від такого рішення менеджер? Лише одне – усвідомлення, що він це зробив. На мою думку - це не правильна позиція. Якщо є щось, що має залишитися - воно залишиться.

Але я вже маю ряд напрацювань, які згодом втілюватиму. І зроблю так, що наш колектив буде єдиним цілим і буде розуміти, які стратегічні завдання стоять перед Львівською областю. Я багато спілкувався і буду надалі спілкуватися з особовим складом та чути їхні потреби. Якщо це обґрунтовані потреби, то чого б їх не намагатися виконати, я не бачу в цьому жодних перепон.

Я люблю командну роботу, але і сам вмію ухвалювати чіткі та категоричні рішення.

Важливим чинником взаємодії патрульної поліції та суспільства є довіра. На чому, на вашу думку, вона має ґрунтуватися і з чого має виникати?

Спершу потрібно зрозуміти, що таке довіра до патрульної поліції. Для когось - це відчуття того, що на вулиці ти у безпеці. Для когось це те, що патрульний поліцейський може надати допомогу. А хтось оцінює його, як того, хто знає норми чинного законодавства. Моя ж позиція – об’єднати усі ці чинники. Звісно, це звучить як утопія - задовольнити кожну потребу, тому що так не буває. Але намагатися наблизитися до цієї мети ніхто мені і моєму колективу не забороняє.

Основою діяльності патрульної поліції – є професійне виконання службових обов’язків. А з професійності виникає людяність, а з людяності вже і довіра. Мені не хочеться зараз говорити гучних фраз, але кожен повинен бути впевненим, що поліцейський завжди прийде на поміч.

Ми насправді дуже молодий підрозділ. Ми ще маємо стільки всього зробити. І це навіть не за моєї каденції. І, можливо, вже навіть не за моєї участі і несення служби в системі національної поліції. Прийдуть молодші колеги. Це величезний процес. Але він динамічний, ми повинні завжди працювати і не зупинятися. В умовах війни це має бути ще швидше. Ми навіть не йти повинні, а бігти, щоб встигати за потребами людей.

Як змінилася патрульна поліція від часу повномасштабного вторгнення, і як цей рік змінив патрульних поліцейських? Ви могли спостерігати за цим зсередини.

Я пишаюся кожним патрульним поліцейським, адже не з чуток знаю, як все це відбувалося і досі відбувається. Я згадую 24 лютого і пам’ятаю, як на дворі побачив зарево від вибуху, відчув вибухову хвилю. Я бачив очі патрульних поліцейських, які тоді були поряд. А тоді 100% особового складу прибуло на сигнал тривоги для несення служби.  

Я бачив, скільки вони зробили. Просто, на жаль, я ще поки не про все можу розповісти. Але, повірте, вони зробили дуже багато і досі роблять. Багато хто недооцінює ці процеси. Проте, в патрульного поліцейського зараз одна із найскладніших місій у сфері правоохоронних органів. Адже ми ніколи не знаємо з якою небезпекою зустрінемося. Звичайна перевірка документів може закінчитися для поліцейського погано -  йому можуть нанести тілесні ушкодження, травми тощо. Тож, одна з моїх цілей – як керівника і менеджера – це, щоб сім’я патрульного бачила вдома його здоровим.

Я пишаюся цим підрозділом. Утім, за цей час були і звільнення. Адже не кожен витримував виклики. Якщо поліцейський займається процесами, не пов’язаними зі збереженням територіальної цілісності країни, він не витримав і має бути звільнений.

Одразу, як тільки стало відомо про ваше призначення, у Telegram-каналах стали з’являтися ролики за вашої участі.

Мені не відомі люди, які хотіли б дискредитувати мене особисто. Але є чимало людей, які хотіли б дискредитувати Національну поліцію, применшити її роль та важливість. Применшити важливість і роль Департаменту патрульної поліції, зокрема, і у системі відбиття агресії Російської Федерації. В мене до такого є стійкий імунітет. Якби я був причетний до якихось подій, я би вже відповідав і ніхто б мене не прикривав.

Щодо поширення тих роликів, я не переживаю за себе, я переживаю за весь підрозділ. Адже я хочу, щоб наші патрульні поліцейські були вмотивованими, а багато хто буде рівнятися на мене особисто. Я вже мав справу з різними інформаційними вкидами і маю розуміння, звідки вони беруться і для чого з’являються. До цього ж часу не було нічого про мене. А як тільки я з’явився тут – і вони з’явилися.

Які будуть ваші перші кроки на посаді? Чи визначилися, якими будуть перші рішення чи дії?

Я вже розпочав роботу.  Я не можу виокремити зараз дії, які є обов’язковими або ні. Вони будуть ґрунтуватися виключно на аналізі тієї ситуації, яка відбувається. Як би пафосно це не звучало, але я робитиму все для громади. В першу чергу. Це мій перший індикатор. Поряд з цим стоїть особовий склад. Він має пишатися тим, чим займається.

Ми дочекаємося того часу, коли довіра до органів Національної поліції стане однією з найвищих. Довіра – це суб’єктивний чинник і він базується на тому, якою була співпраця з поліцейськими. Я хочу, щоб навіть порушники оцінювали професійність дій щодо них поліцейських. І це також буде одним із індикаторів якості та професійності.

А кроки будуть обов’язково, і, сподіваюся, всі вони будуть задовольняти потреби громади.  

Нагадаємо, представлення колективу нового очільника патрульної поліції Львівщини майора поліції Андрія Крутеня відбулося у вівторок, 31 січня, на оперативній нараді за участі особового складу, без журналістів. Представив його перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності