• Головна
  • Новини Львівщини
  • «Малюки були дуже нервові»: як на Львівщині відкрили відремонтований будинок для дітей-сиріт із Запоріжжя

«Малюки були дуже нервові»: як на Львівщині відкрили відремонтований будинок для дітей-сиріт із Запоріжжя

Відкриття «Журавненський будинок підтриманого проживання»

У будинку фунціонуватиме дитячий кабінет для занять з психологами, реабілітаційна зала та декілька ігрових кімнат

Сьогодні, 20 січня, відбулося урочисте відкриття відремонтованого санаторію в селі Журавно, Стрийського району. Наразі там проживають діти-сироти із Запоріжжя.

Про це повідомила журналістка LVIV.MEDIA з місця події.

У 2021 році санаторій перепрофілювали в «Журавненський будинок підтриманого проживання психоневрологічного типу». Вже 16 березня 2022 року сюди евакуювали дітей-сиріт із Запорізького дитячого будинку «Сонечко».

Дітки спочатку проживали в занедбаному приміщенні, але згодом за ініціативи керівництва закладу та підтримки Львівської ОВА розпочали ремонтні роботи.

«Метою було не відтворювати дитячий будинок, адже це не та інституційна форма де треба ростити щасливих людей. Наша мета — створити умови для щасливого дитинства малят у часі війні. Ми робили все для того щоб вони відчували себе як вдома та бачили що про них турбуються»

<b>начальник Львівської ОВА Максим Козицький </b>начальник Львівської ОВА Максим Козицький

Загалом на ремонт будівлі витратили 26 мільйонів гривень: 15 млн виділила Львівська ОВА з обласного бюджету, і ще 11 млн надали польські, німецькі та естонські благодійні організації.

За ці кошти відбудували спальний корпус, харчоблок, облаштували душові кімнати, пральню та відремонтували дах будинку. Окрім цього, на території встановили модульну котельню та придбали потужний генератор. Також для дітей облаштували спеціальний кабінет для занять із психологами.

Загальна площа нового приміщення 1200 кв метрів. Там створили більше ніж 10 просторих кімнат з сучасними меблями. В них можуть розміститися близько 80 дітей.

За словами працівників школи, спочатку малюки були дуже нервові. Особливо важко вони реагували на сигнали повітряної тривоги, однак з часом вони все ж стали більш спокійними.

Директорка «Журавненського будинку підтриманого проживання психоневрологічного типу» Ольга Буянова зазначила що наразі є потреба у вихователях.

«Зараз тут в нас перебуває 84 дитини з особливими потребами віком від 2 до 7 років і 40 працівників закладу, які приїхали із Запоріжжя. Загалом у нас працює 117 осіб, але і цього замало. Незабаром до нас планують привезти ще дітей, але вже меншого віку, від 0 до 2 років, теж із Запорізького закладу «Сонечко». Вихователів дуже бракує, адже у розрахунку на одну особу припадає 3-4 дитини», — розповіла Ольга Буян.

На урочисте відкриття запросили представників Львівської ОВА та усіх благодійників, які долучилися до ремонту Журавненської школи для дітей-сиріт. Вони вшанували хвилиною мовчання загиблих Героїв України. Голова ЛОВА Максим Козицький подякував керівникам закладу та представникам благодійних організацій.

Згодом у відбудованому комплексі хочуть відновити роботу занедбаного басейну. Також на базі школи можуть зробити реабілітаційний центр, де діти з особливими можливостями зможуть отримати оздоровчі послуги.

Нагадаємо, на Львівщині облаштували пів сотні нових кімнат для переселенців.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності